Antibiotika i Landbruget: Antibiotika? Nej tak!

Home / Artikler / Antibiotika i Landbruget: Antibiotika? Nej tak!

Når hverken slagterierne eller politikerne gør noget for forbrugerne, må man selv tage et ansvar, mener gårdejer Lars Jørgen Pedersen fra Lerbjerggård ved Hadsten. ‘Jeg brugte antibiotika, fordi der er en økonomisk gevinst ved at bruge det, men jeg vil hellere lave en renere vare og få en priskompensation.

Så kan alle de varer, der bliver råbt op om, også komme ud på hylderne til forbrugerne,’ siger Lars Jørgen Pedersen. Han holdt op med at bruge antibiotiske vækstfremmere for tre år siden. Hans gamle andelsslagteri kunne ikke se fidusen i det, så Lars Jørgen Pedersen måtte finde et nyt slagteri, der var villig til at betale for en renere vare. Det fandt han, og nu laver han en special-gris, der hedder Djursland-grisen. ‘De store slagterier har ikke lyttet til signalerne fra forbrugerne.

Grise landbruget enzymer

Derfor står de med ‘benene langt nede i mosen’. Problemet er, at de ikke kan omstille sig. De kan kun lave ét produkt til én pris, mener Lars Jørgen Pedersen.

HAR INDFØRT NYT SYSTEM

Han er med i et forsøg om alternative vækstfremmere. Et firma har bedt ham afprøve et enzym. Grisene har fået enzymet i en periode, og nu er det blevet taget fra dem igen. På den måde kan han se, om det har haft en effekt. Der er på gården blevet investeret i en ny foderbeholder, der skal indeholde vækstfremmere lavet af mælkesyreprodukter. Lars Jørgen Pedersen sammenligner det med at tegne en forsikring. ‘Det kan godt være, at det koster mange penge, men så er jeg også parat til at imødekomme fremtidige forbrugerkrav,’ bemærker han. Men han har svært ved at forstå, måden EU har behandlet sagen på.

‘Det system er i bund og grund præget af lobbyisme ad helvede til. Det er uigennemsigtigt, og det er uhensigtsmæssigt for os og forbrugerne. Jeg bryder mig ikke om det,’ siger Lars Jørgen Pedersen.

MERE ARBEJDE

Han har seks ansatte til at passe de 800 søer. Det er for dyrt at mangle en mand, siger han, og da det er specialkød, han laver, kræver dyrene mere overvågning. En af de smarte ting ved antibiotika er, at det holder dyrene modstandsdygtige over for en lang række sygdomme. I landbrug uden antibiotika er man derfor nødt til at overvåge mere og behandle, når dyrene bliver syge, siger Lars.