Lammekød er blevet sagen

Home / Jyllands-Posten / Lammekød er blevet sagen

Lammekød er populært. Priserne på lam har aldrig været så høje, og det får landmænd til at investere og fodre mere intensivt.
Villy Krattet, der er indehaver af Vendsyssel Shropshire Center, kan tydeligt mærke, at fåreavlerne har flere penge mellem hænderne, når de kommer i hans forretning.
“De begynder at interessere sig for, om deres får indtager nok mineraler, og mange steder begynder de at fodre med kraftfoder i stedet for bare græs og hø,” siger han.
Den stigende interesse for lammekød begyndte, da kogalskaben gjorde forbrugerne utrygge ved at spise oksekød, og nu har folk altså fået smag for det, mener Villy Krattet. Flere kampagner fra fåreavlernes organisationer og FDB har også hjulpet med at overbevise danskerne om, at lammekød er et luksusprodukt. Kødet er magert, mørt, svinder meget lidt under tilberedningen, lyder budskabet fra fåreavlerne.
Slagteprisen for et kilo lammekød er steget med syv-otte kroner de seneste par år. Dermed får landmanden omkring 30 kr. pr. kilo for de bedste kvaliteter. Til sammenligning er prisen på et kilo svinekød under otte kroner.
Prisudviklingen har fået fårebestanden til at vokse. Især i de særligt følsomme naturområder og juletræsbeplantninger, hvor fårene sørger for at holde græs og ukrudt nede.
Der bliver i Danmark spist 6 mio. kg. lammekød om året. Kun omkring 5 pct. bliver produceret i Danmark, resten importeres fra New Zealand. Alligevel eksporteres en stor del af den danske produktion til det nordtyske marked.
Fårekonsulent i Skjern-Tarm-egnens Landboforening Ivar Kristoffersen regner med, at den danske produktion bliver fordoblet i løbet af de næste fem år: “Køerne levner altid græs på markerne, som fårene kan leve af. Hvis man har 50 malkekøer på græs, så kan 50 moderfår spise med så at sige gratis, uden at køerne får mindre græs,” siger han.
Den danske fårebestand ligger på knap 100.000 moderfår.