Sundhedsstyrelsen lukker en hel branche

Hårfjerning, peeling, lysbehandling og en lang række andre enkle kosmetiske behandling som tatovering og piercinger må ikke længere foretages på landes over 1000 private kosmetiske klinikker. Lægerne i Sundhedsstyrelsen vil nemlig gøre det ulovligt for andre end netop læger at udføre arbejdet.

Birgit Balling må lukke sin skønhedsklinik. Hun har ellers lige investeret 500.000 kr. i en IPL, et laserapparat, som hun bruger til at fjerne ar efter akne med hos patienterne. Samme apparater og fremgangsmåde benyttes af læger, men fra 1. september er det kun lægerne, der må bruge apparatet, siger Sundhedsstyrelsen. Hendes egenbetalte uddannelse, hendes investeringer og butik bliver med et slag gjort værdiløse. Hvis Birgit Balling vil forsætte er hendes eneste mulighed at lukke butikken og søge job, og godkendelse, som assistent hos en læge.
Men det er ikke kun Birgit Balling der må lukke. En lovmæssig fadæse fra Sundhedsstyrelsen lægger nemlig op til at ruinere en hel branche.

Lovsjusk
Al penetrering af hud må eksempelvis kun foretages af læger fremgår det af en bekendtgørelsen, som Sundhedsstyrelsen har skrevet. Det betyder at alle former for blodprøver, tatoveringer, piercinger fremover kun må foretages af læger. Dertil kommer hårfjerninger, peeling, tandblegning og hudslibning, som i dag bliver udført mange steder over hele landet – og med en forsvindende få bivirkninger.
”For et par år siden vedtog folketinget en lov, der giver Sundhedsstyrelsen ret til at udstikke retningslinie. Det første, der kommer, er så et frygteligt makværk, der fuldstændigt mangler både faglig indsigt og dokumentation, og som ødelægger op mod tusind sunde danske virksomheder. Samtidig lægger bekendtgørelsen op til at lægerne skal overtage det meget store og ofte også lukrative marked. Det hænger slet ikke sammen i en tid med lægemangel,” siger Jim Groser, der er direktør i NytSmil.

Ingen dokumentation
Han hilser det positivt, at patientsikkerheden strammes op, men det forslag, der ligger på bordet, er bygget uden nogen form for dokumentation overhovedet, og det ligner ren chikane mod en seriøs branche.
”Der foreligger simpelthen ikke sagligt dokumenteret materiale om at patientsikkerheden lider af kosmetologernes aktiviteter. – Tværtimod har mener leverandøren af vores lasere og udstyr, at lægerne er dårligere til at benytte udstyret end kosmetologerne.”

Samarbejde er vejen frem
I mange andre lande har sundhedsmyndighederne valgt at samarbejde med skønhedssalonerne. Når tusinder er erfarne private klinikker dagligt har kontakt med folks hud, så er det oplagt at de private bliver systemets forlængede arm.
”- Og det er vi jo allerede. Hvis der er den mindste mistanke om at et modermærke er kræft, så henviser vi patienten til lægen, og vi har mange års erfaring som det vil være tosset ikke at bruge konstruktivt i bekæmpelse af folkesygdomme.

Link til Bekendtgørelse om kosmetisk behandling: http://www.sst.dk/upload/nyheder/bek_kosmkir_hoering.pdf

For yderligere information kontakt venligst:
Direktør NytSmil, Jim Groser
Kosmetolog Birgit Balling
På vejne af foreningen af danske IPL-leverandører
Holmesøvej 3
DK2660 Brøndby Strand
Jim@NytSmil.dk
tel: +45- 60 63 05 05