Ældre og tandpleje – sunde tænder hele livet

Hvis tænderne er blevet plejet dagligt, er der ikke noget i vejen for, at de kan være i topform hele livet igennem. Ikke desto mindre er der særlige hensyn at tage, efterhånden som man kommer op i årene.

Den effektive skoletandpleje, som vi kender den i dag, er ikke mere end 30 år gammel. Før den tid var ting som flour-behandling og undervisning i tandbørstning sjældenheder. Desuden havde tandtråd og effektiv tandpasta ikke fundet vej til badeværelserne. Det betyder, at mange ældre i dag desværre lever med skavanker fra den tid, hvor mundhygiejne ikke var en del af hverdagen.
Samtidig stiller de nuværende ældre større krav til deres tænder end tidligere generationer af pensionister. Tandløse ældre er blevet et særsyn, og gebisserne er på retur.

Tænderne afspejler kroppen
Tændernes tilstand og mundens sundhed hænger nøje sammen med resten af kroppens sundhed. Den generelle svækkelse, som alderdommen fører med sig, kan derfor også gå ud over tænderne.
Et eksempel er, at efterhånden som man bliver ældre, stiger risikoen samtidig for, at der opstår infektioner i munden. Andre ting at være opmærksom på:

• Huller (karies) i tændernes rodoverflader optræder tit hos ældre mennesker. Det er derfor vigtigt at børste tænder med en fluortandpasta, og at der bruges tandstikker eller mellemrumsbørste hver dag. Det regelmæssige eftersyn på tandklinikken bliver vigtigere med alderen.
• Mundtørhed er ikke ualmindeligt hos ældre mennesker. Årsagen kan være medicin-indtagelse eller visse sygdomme. Mundtørhed øger risikoen for tandsygdomme betydeligt, og derfor skal virkningen af mundtørhed mindskes. Din tandlæge og læge kan anbefale forskellige metoder til at øge fugtigheden i din mund og kan iværksætte behandlinger eller give medikamenter, der kan hjælpe med at forebygge problemerne i forbindelse med mundtørhed.
• Generelle sygdomme som sukkersyge, hjerte-karlidelser eller cancer kan påvirke mundens helbredsmæssige tilstand. Fortæl din tandlæge om eventuelle generelle helbredsmæssige problemer, således at der kan tages hensyn til disse i behandlingen af dig.
• Tandproteser kan være en hjælp for mange ældre, men de kræver en særlig pleje. Følg omhyggeligt din tandlæges vejledning, og besøg tandlægen, hvis der opstår problemer. Tandlægen/tandplejeren kan bedømme, hvor hyppigt du bør komme til undersøgelse/kontrol.
• Tandkødslidelser kan blive alvorligere med alderen. En række faktorer kan forstærke dette forhold. Det drejer sig bl.a. om følgerne af mange års rygning, medicinforbrug samt sukkersyge, hjerte-karlidelser og cancer. Tandkødslidelser, herunder paradentose, kan standses, hvis de behandles i tide, og man kan da bevare et funktionsdygtigt tandsæt. Det regelmæssige tandeftersyn sikrer, at sygdommen i tandkødet opdages og behandles tidligt.

Fakta:
Flere danske kommuner har siden 1990´erne tilbudt gratis tandpleje til ældre medborgere på samme måde som børnetandplejen. I flere tilfælde tilbydes tandeftersyn i hjemmet. Hvis du er pensionist, så kan din kommune oplyse, om du er berettiget til hjemmetandpleje.