BK Medical er gået radikalt til værks for at standardisere virksomhedens it-systemer. Resultatet er et gennemsigtigt og dynamisk netværk af Microsoft-applikationer, som udveksler data uden forhindringer. Langvarigt manuelt arbejde med enkelte applikationer er nu erstattet af automatik, og det har allerede givet store besparelser – og som virksomhedens CFO siger: Power to the people!
For få måneder siden var den månedlige regnskabsrapportering hos BK Medical en omstændig proces. Blot en del af rapporteringen bestod af 114 regneark, som interne og eksterne medarbejdere kæmpede med at holde fejlfrie. Det var både tidskrævende og unødvendigt, eftersom alle finansielle data allerede lå i andre databaser i virksomheden. Med Microsoft Performance Point er alt det manuelle arbejde nu erstattet af en enkelt datakørsel. CFO hos BK Medical, Kenneth Bergstrøm Andersen, siger:
”Flere mennesker ugelange arbejde kan nu gøres på et par timer, og vi kan være helt sikre på, at vores data er korrekte. Man kan sige, at vi har flyttet vores rapporteringsproces fra at være afhængig af mennesker til at være afhængige af Microsoft Performance Point, og det er en kæmpefordel.”
Photo credit: jdurham from morguefile.com
Men inden Performance Point kunne gøre månedsrapporteringen til en leg, lå der en større opgave i at rydde op i de forskellige bagvedliggende systemer. Kenneth Bergstrøm Andersen har stået i spidsen for oprydningen, der gjorde op med mange forskellige systemers manglende evne til at kommunikere med hinanden. Centralt i den opgave var software-standardisering.
90 pct. software bør være standard
”Med standardløsninger kan vi være sikre på at systemerne virker, at de kan udveksle, og vi undgår at skulle kaste os ud i usikre og dyre udviklingsopgaver. Min filosofi er, at 90 procent af alt software i en større organisation bør være baseret på standardløsninger. Eksempelvis har vores seks datterselskaber brugt forskellige ERP-systemer, og det har været uoverskueligt at koordinere og sammenligne data fra de enkelte selskaber. Det har betydet en masse bøvl med at flytte data manuelt, kopiere og sikre,” siger Kenneth Bergstrøm Andersen.
Han advarer dog mod at tro, at standardiserede systemer er nok i sig selv. For at opnå det fulde udbytte af Dynamic IT, som er Microsoft betegnelse for samkørende standardprogrammer, må man i en virksomhed konsekvent definere hvilke data, der er væsentlige. Hos BK Medical havde man tidligere forskellige måder at definere kunder på i datterselskaberne. Derfor kunne data om kunder ikke umiddelbart sammenlignes på tværs af organisationen, men det var ikke kun de forskellige systemers skyld.
”Man er nødt til at have en diskussion om, hvordan ens data overordnet skal struktureres, for at kunne opnå gennemsigtighed og effektivitet i et projekt, som det vi har gennemført,” siger Kenneth Bergstrøm Andersen.
Rapportering sætter spot det væsentlige
Kenneth nævner et helt konkret eksempel på hvordan Dynamic IT har bundet BK Medicals økonomisystemer sammen på en måde, der giver nyt overblik:
”Fordi vi er aktive i så mange lande, har vi tidligere været bekymrede, når dollaren er faldet. En lav dollar betyder lavere indtægter, når vi sælger varer i USA. Men til vores overraskelse kan vi nu se via rapporteringsmodulet i SQL Enterprise Editions 2005, at vores samlede køb i dollar svarer til vores salg. Dermed er vi faktisk neutrale over for dollarkursen, og det vidste vi ikke tidligere. Det er bare et eksempel på, at vi med den rette brug af vores data kan lære at fokusere på de ting, som er væsentlige for vores forretning,” mener Kenneth Bergstrøm Andersen.
Microsoft Data Warehouse Server
En anden umiddelbar gevinst ved BK Medicals nye setup er, at der på toppen af virksomhedens Data Warehouse Server benyttes Sharepoint. Det gør det muligt, at udbrede viden til hele organisationen fra Data Warehouset.
”Det er væsentlig for os at få spredt vores nye viden. Vi kalder det ’Power the people’ – vi mener, at vores medarbejdere i hele organisationen skal kunne drage nytte af vores fælle videns. Det gør vi ved at decentralisere vores Data Warehouse med Sharepoint, og naturligvis har vi en adgangskontrol, så finansielle data eksempelvis er beskyttet til en mindre kreds,” fortæller Kenneth Bergstrøm Andersen.
Dyrt at vente med de rette it-investeringer
BK Medical har været tidligt ude med en konsekvent satsning på Dynamic IT. Kenneth Bergstrøm Andersen ser allerede efter få måneder gevinsterne, særligt nævner han de lave omkostninger ved en åben Microsoft-løsning i forhold til at købe et stort og specialiseret Data Warehouse-system.
”Vores erfaring er, at Microsoft virkelig har revolutioneret med deres seneste Performance Point og tilgangen til Business Intelligence. Men der har været lidt knaster. Når man er blandt de første, som vælger en ny teknologi, er der nogle lærepenge at betale, fordi det er så nyt for alle. Der mangler simpelthen erfaring i markedet. På den anden side vil det være tosset at vente. Vores alternativ var at investere yderligere i systemer, som ikke ville være i stand til at tale sammen og skabe mere komplekse og dyre løsninger, der alligevel skulle ryddes op i senere,” mener Kenneth Bergstrøm Andersen.
Om BK Medical
BK Medical producerer, udvikler og forhandler ultralydsscannere til en lang række medicinske formål. Produkterne afsættes i flere end 70 lande via forhandlere og seks datterselskaber verden over. Virksomheden havde sidste år en omsætning på cirka 500 millioner kroner, langt hovedparten i udlandet. 12 procent af overskuddet går til yderligere forskning i ultralyd. BK Medical ligger i Herlev og her foregår både produktion, salg og udvikling. Globalt har virksomheden omkring 300 medarbejdere.
###
Løsningen hos BK Medical
Microsoft SQL 2005 Enterprise Edition forbundet med seks datterselskaber i MPLS-netværk.
Reporting Services (En integreret del af SQL 2005 Enterprise Edition)
Microsoft Performance Point (Primært til finansielle data)
Sharepoint (Til udveksling af data i organisationen)
###
Rådgivere og Microsoft-partner hos BK Medical
Den primære Microsoft partner i BK Medical omfattende projekt har været Itera Consulting Group, men også Thy Data og Sharp har været vigtige medspillere.