Agenda 2000: Prisen falder når EU bliver større

EUs udvidelse mod øst vil kræve ofre i landbruget. Færre arbejdspladser og et større EU-landbrugsbudget. Til gengæld vil fødevare-priserne falde, landbruget i øst kommer på fode, og EU vil nærme sig verdensmarkedspriserne. Det viser nye analyser af Agenda 2000 reformprogrammet for landbrugsstøtte, som blev offentliggjort i Bruxelles i går.

Halvdelen er støtte
Omkring halvdelen af EUs budget går til landbrugs-støtteordninger, som er del af den ældste og tungeste gren i EU samarbejdet, hvor alle lande har samme regler for udbetaling af støtte.
Det kan skræmme en dansk hvedeavler, for det betyder, at en polsk landmand skal have nøjagtig ligeså meget i støtte, når han om få år kommer med i EU. Men det vil også ryste EU-budgettet, for der er simpelthen ikke penge nok til, at de fem nye lande kan få den samme høje støtte.

Det hænger sammen
EU har derfor været nødt til at reformere landbrugsstøtten med henblik på udvidelsen eller sagt med andre ord: At dele vores penge ud over den øst- og centraleuropæiske muld. Det har været svært at sluge for brancherne, men i går kom de første økonomiske prognoser fra universiteter i Bonn og Amsterdam og fra Kommissionens egne regnemaskiner, og det optimistiske budskab lyder, “det hænger sammen.”
Landbrugskommissær Franz Fischler kunne i går overraskende meddele, at det vil være en økonomisk gevinst i forhold til tidligere beregninger.

Tankespind
“Naturligvis ville det være mere økonomisk fordelagtigt for landmændene de næste par år, hvis vi ikke udvidede og ikke reformerede støtteordningerne, men den mulighed er tankespind. Det vil belaste vores overskudslagre voldsomt og distancere EU yderligere fra verdensmarkedet. Desuden har vi gennem verdenshandelsorganisationen, WTO, forpligtet os til nye lave grænser for, hvor meget vi kan støtteopkøbe,” sagde Franz Fischler Landmændene vil tjene mere, men der bliver færre arbejdpladser.
Forbrugerne vil spare meget på indkøb af landbrugsvarer, mens EUs landbrugsbudget kun stiger en smule. Det er til gavn for den samlede europæiske økonomi, mener Kommissionen.

Mindre brak
Det kan lade sig gøre fordi, den nye fælles landbrugspolitik får gjort kål på de omkostningskrævende støtteopkøb, og der bliver politisk banet vej for højere produktion på de enkelte gårde. Et oplagt redskab vil være, at reducere brakmark-arealerne, siger Franz Fischler.

Fald på 2 pct.
De nye beregninger viser, at priserne på landbrugsvarer vil falde med 2 pct. frem til 2005. I samme periode ventes der årligt at blive 2,5 pct. færre landmænd i EU, men det skal ses i sammenhæng med et fald på 3,5 pct. hvert år i de seneste 10 år. Ialt 750.000 landmænd i EU skal finde andet arbejde i løbet af de næste seks år.