Børn og tænder

Pas på børnenes tænder, de skal være hele livet. Derfor bør børns tandpleje starte allerede, når de første tænder kommer frem.

Der er store mængder sukker i både modermælkserstatninger og i selve modermælken, som allerede fra den spæde start påvirker tænderne. Også mange medicinmiksturer til småbørn indeholder sukker og lignende sødestoffer. Børst derfor børnenes tænder med en blød børste to gange om dagen, så snart de er synlige. Brug en tandpasta specielt til børn. Tandpasta til børn indeholder nemlig mindre fluor, og da de fleste børn sluger tandpastaen, er det en fordel, at der ikke er for stort et fluorindhold, som kan have skadelige virkninger. Mælketændernes sundhed har betydning for dannelsen af de blivende tænder. Mangler der en mælketand, eller går der betændelse i en mælketandsrod, kan det hæmme udviklingen af de kommende tænder.

De store børns sutteflaske
Sutteflaskeeffekten er lægernes begreb for det, at børn og unge igennem lange perioder smådrikker af cola eller andre læskedrikke. Tænderne påvirkes på den måde hele tiden, og munden får ikke en chance for at opretholde en naturlig syre-base-balance. Resultatet er, at huller i tænderne udvikler sig endog meget hurtigt. Cola-caries er “tandlægeslang” for hurtigt fremadskridende caries, som ofte ses på overgangen mellem tand og tandkød, fordi det blandt andet er her, sukkeret lagrer sig, og bakterierne boltrer sig.
Cola-caries er et voksende problem og frygtes at være den største trussel mod tandhygiejnen på landsplan, og tandlægerne opfordrer til, at man ikke smådrikker sukkerholdige læskedrikke i løbet af dagen.

Hver syvende er ramt
En undersøgelse fra Århus viser, at flere end hver syvende elev i alderen 15-17 år er ramt på emaljen. De såkaldte erosioner er fundet hos 15 procent af de unge, som deltog i undersøgelsen, der er gennemført af Århus Kommunale Tandpleje og Tandlægeskolen i år og sidste år.
Hos to procent af de undersøgte havde syren fra sodavand og juice ikke bare skadet tandemaljen, men også selve tandbenet, som ligger under emaljen.

Fakta:
Siden loven om børnetandpleje fra 1972 blev indført, er antallet af huller hos 12-årige faldet i gennemsnit fra 8,8 til 1,5.

Tip:
Dosér små børns tandpasta, så mængden svarer til barnets lillefingernegl.