Dansk bøg i høj kurs i Kina

Kineserne har fået smag for den danske bøg. De er parat til at købe alt, hvad vores skove kan producere og lægger millioner af kroner hos danske skovejere.
Eksportør Henrik Teilgård, der ejer virksomheden Teilgård Hardwood på Fyn, oplyser, at han kan sælge alt, hvad han kan opdrive af bøg.
“Der er gang i byggeriet i Kina og lyst bøgefiner er på mode blandt de nyrige,” siger Henrik Teilgård, der hver måned får besøg fra de kinesiske virksomheder.
Finer-eventyret begyndte i 1995, da Danmark eksporterede træ til Kina for 33.000 kr. Allerede året efter nåede man op på 2,3 mio. kr., og det er siden steget. Kineserne køber finertræ i hele Europa, men deres interesse er specielt rettet mod Danmark, fordi skovene her kan byde på det lyseste træ. Til gengæld betaler kineserne op mod dobbelt så meget, som de danske savværker kan tilbyde.
Kineserne har ikke tradition for at bruge hverken tapet eller pudse væggene. Alt indvendigt murværk skal beklædes med finer. Der er et behov i Kina for 60.000 kubikmeter bøgetræ om året. Men Henrik Teilgård advarer mod for optimistiske udsigter.
“Vi har set en voldsom stigning i interessen for vores træ, men bøge-eksporten bygger udelukkende på et kinesisk modefænomen, og vi har erfaringer for, at den slags kun holder tre til fire år.” Moden blandt de nyrige kinesere er dog ikke uden problemer for den danske træbranche. Savværkerne kan ikke følge med, når priserne stiger så kratigt. Dritsleder Michael Pedini fra Uggerløse Savværk har mærket konsekvenserne af nye opkøbere under bøgen.
“Når vi kommer ud i skovene, er de bedste bøgetræer allerede solgt til Kina. De priser, som kineserne vil betale, har vi ikke råd til,” siger han.