Dansk rug til kineserne

Kinesiske kornhandlere støvsuger i disse måneder danske kornlagre for rug til brændevin. Voldsomme oversvømmelser i det centrale Kina i august sidste år gik så hårdt ud over risproduktionen, at Kina mangler ris. Den ris, der er tilbage, bruges udelukkende til fødevarer, og det betyder at de kinesiske destillerier, som fremstiller den eftertragtede risvin, må finde på noget andet.
Det billigste alternativ er rug med eksportstøtte fra EU, men kineserne vil kun have rugen fra Danmark og Spanien. Kineserne har dårlige erfaringer med rug fra andre EU-lande. Tyskland har eksempelvis solgt korn til Kina med stort indhold af gitige svampe.

Blandet modtagelse

Det sætter nu danske rugavlere i en favorabel situation, men ikke alle rugbønder er jublende over eksportmuligheden: “Det er noget pjat, at der skal sælges korn til under verdensmarkedsprisen med eksportstøtte fra EU. Hvis det handlede om nødhjælp, så ville det være en anden sag, men det vækker undren, når rugen skal bruges til brændevin,” siger Stig Anderson, der er driftsleder på Overgård Gods i Jylland. Hver gang der bliver solgt 100 kilo korn til Kina, følger der 54 kroner med i EU-støtte.
“Det er simpelthen dårligt købmandskab fra EUs side, at skatteyderne skal betale for kinesernes brændevin,” mener han.
Stig Anderson havde i januar besøg af en delegation af kinesiske embedsmand, som besluttede sig for at købe al den danske rug, de kunne få fingrene i. Fra Overgård Gods blev det til 19.000 ton rug.
Direktøren i Dansk Landbrugs Storkøb, Poul Erik Nielsen, oplyser, at kineserne allerede har lastet flere hundrede tusinde ton rug på fragtskibe til de kinesiske destillerier. Han mener ikke, det vil gå ud over smagen af den traditionelle risvin: “De danske snapsetyper kan fremstilles af både kartoffel -og hvedestivelse uden at smagen bliver ændret, så forskellen mellem rug og ris vil nok ikke ændre smagen på risvinen,” fortæller han.