Den (ikke helt) kopisikre cd

Nye metoder tages i brug for at undgå ulovlig kopiering. De seneste tiltag er så restriktive, at man ikke kan afspille sine cd´ere i sin egen computer. –Men det findes der selvfølgelig en løsning på allerede.

Musikindustrien har ofret millioner af kroner på at udvikle den kopisikerede musik-cd. Det er lykkedes. Sony har allerede udsendt mange cd´ere med kopibeskyttelsen Key2Audio. Cd´erne kan ikke afspilles i cd-romdrev eller andre digitale afspillere som dvd og spillekonsoler, men kun i analoge afspillere til stereoanlæg. Teknikken består i at lægge en masse datastøj ind på cd´en mellem numrene. Et cd-romdrev vil altid forsøge at læse datafiler først, men fordi det er ”vrøvle-data”, kommer afspilleren aldrig til de eftertragtede musikstykker. Det betyder også, at man ikke kan kopiere musikken. Målet er naturligvis at begrænse mængden af ulovlige MP3-filer på Internettet, – eller forsinke deres introduktion på nettet efter en ny cd-udgivelse.

Cd giver computer nedbrud
Det er meget smart og man kan undre sig over at det ikke er sket før. På den anden side er der en masse musikbrugere, som har lovligt har købt cd´ere, men ikke kan afspille dem i deres computer. Sonys udgave af kopisikre cd´ere får ligefrem computere til at crashe. Apple har skrevet en advarsel på deres website, hvori det frarådes at prøve at afspille disse cd´ere, simpelthen fordi computeren går ned. I nogle nyhedsgrupper på nettet beskrives, hvordan disse cd´er ikke bare snyder computeren, men også eject-funktionen på cd-afspilleren. Det betyder, at man i nogle tilfælde ikke kan få cd´en ud af computeren uden af bruge hårdhændede metoder.

Lowtech mod hightech
Mange brugere er naturligvis rasende, og nogle af dem har fundet et trick.
Det er nemligt muligt at undgå alt den højteknologiske kopisikring med en simpel filtpen, som koster 9,95 kr. i en boghandel. Man skal bare tegne en streg henover de datakoder, som ligger på cd-en yderst ved kanten.
Sonys eneste kommentar er, at stregen kan risikere at ødelægge både cd og afspiller. De mener, at man kan komme til at ødelægge musikstykker, fordi det er svær at tegne præcist, og hvis man forsøger at dække koderne med tape, så kan det betyde at cd´en begynder at køre skævt.

Mange muligheder for sikring
Sonys nyeste system hedder DADC. Disse cd´ere indeholder ikke længere nogen synlige adskillelse mellem musikstykkerne og datasporene.Derfor er det meget vanskeligere at fjerne kopisikringen. Det internationale magasin New Scientist, der har interesseret sig en del for kopisikring, har gennemført en række tests, der viser at det sagtens kan lade sig gøre alligevel.
En af de andre beskyttelsesmekanismer er blevet omgået ved at skrive en simpelt program, der ignorerer vrøvledataene på cden.
Endnu en beskyttelse går på at lægge en masse små fejl ind i musikstykkerne. Cd-afspilleren fra et stereoanlæg kan sagtens glide henover mindre fejl, mens et cd-romdrev har et langt mere sensitivt ”error-correcting program”. Prisen for dette er, cd-ernes levetid bliver kortere. De kan nemlig ikke tåle så meget støv og ridser, som almindelige cd´ere kan.

Lovlydige forbrugere snydes
Den britiske organisation for digitital rettigheder Eurorights, skriver på deres hjemmeside, at musikindustrien i desperation har brugt små udgivelser til at teste deres kopisikringer. Vel at mærke uden at fortælle forbrugerne om det. Den teknologiske forløber for Key2Audio, Catus, blev således testet i Tyskland og en meget stor del af cd´erne kom til tilbage til butikken, fordi de simpelthen ikke virkede. –Ofte heller ikke i normale afspillere.
På den anden side har Eurorights dokumenteret, at alle kopisikrede cd´ere kan afspilles på nogle cd-romdrev. Musikindustrien har altså endnu ikke fundet den helt sikre løsning endnu.
Desuden kan man stadig kopiere sine cd´ere ved at koble stereoanlægget til sin computers audio-indgang. –På samme måde som man kopierer gamle bånd og LP´er. Desuden kan man stadig brænde en kopi af cd´en ved at bruge eksempelvis CloneCD. Programmet laver en fuldstændig kopi af cd´en, men det kan ikke lave MP3 filer af den.
I Danmark er det lovligt at tage en kopi af en musik-cd til harddiske, sålænge den digitale kopi er til privat brug for ejeren selv. Det kan som sagt ofte ikke lade sig gøre med de kopisikrede cd´ere.

Ikke en rigtig cd
Philips, der for mere end 20 år siden opfandt cd´en, har rettighederne til opfindelsen. De styrer således alle cd´udgivelser på overordnet plan og udstikker retningslinier for, hvad en cd er for en størrelse. Samtidigt er der Philips, der står inde for produkter, der bliver solgt som ”Compact Discs”.
Gerry Wirtz, der er direktør i Philips copyright-afdeling, har til pressen udtalt, at han mener, at det er problematisk og upraktisk, hvad musikindustrien gør. ”Vi frygter at musikselskaberne ikke ved hvad de gør,” siger han. Han har flere gange kontaktet pladeselskaberne og irettesat dem, fordi de kopisikrede cd´ere ikke lever op til de standarder, som Philips stiller til, hvad en en cd skal kunne.
”Vi vil gøre det klart for dem, at det ikke er en cd, forbrugeren køber, men noget helt andet, siger han. Det er grunden til, at nogle pladeselskaber nu skriver direkte på cd´en, at der er tale om en kopisikret cd.

Apples advarsel kan findes her: http://kbase.info.apple.com/cgi-bin/WebObjects/kbase.woa/wa/query?searchMode=Expert&type=id&val=KC.106882

Kopisikre cd´er på det danske marked:
“Star Wars Episode 2”, soundtrack
“Spiderman”, soundtrack
“Laundry Service”, Shakira
“Green Eyed Soul” , Sarah Connor
“A New Day Has Come”, Celine Dion
“Green Eyed Soul”,Sarah Connor
“J To Tha L-O: The Remixes!”, Jennifer Lopez
“This is the Remix”, Destiny’s Child
“MTV Unplugged 2.0”, Lauryn Hill
“Heart To Yours”, Michelle Williams
“Masquerade”, Wyclef Jean
“White Lilies Island”, Natalie Imbruglia
“Flickering Flame”, Roger Waters
“Greatest Hits (Chapter One)”, Backstreet Boys
“World Of Our Own”, Westlife:
“All this Time”, Sting