DSB varsler ventetid på Øresund

Uregelmæssigheder og ventetid kan ikke undgås på den nye strækning mellem København og Malmø, melder DSB.

»Tag af sted 20 minutter før normal afgangstid«, opfordrer DSB sine kommende passagerer mellem København og Malmø. Den nye togforbindelse er stadig så ustabil, at køreplanerne ikke kan overholdes. Særligt er der problemer med sikkerhedssystemerne, der i utide får toget til at katastrofebremse.
Netop det skete tre gange under en prøvetur, som Politiken var med på i går. Resultatet blev sodavand og kaffe ud over testpassagererne.
Katastrofeopbremsningerne opstår, når der bliver skiftet fra det danske ATC- sikkerhedssystem til det svenske ude på broen. Adm. direktør i DSB, Henrik Hassenkam, der deltog i testturen, siger:
»Vi kører med helt nyt materiel på en helt ny strækning og vi har ikke haft særlig god tid til at foretage testkørsler. Desuden skal vi have sikkerhedssystemerne afstemt mellem Danmark og Sverige, og det giver problemer. Vi kan indtil videre ikke levere den kvalitet, som vi ønsker«, beklager han.
Ventetiderne kommer ikke bag på DSB. Der er kun foretaget omkring 100 prøvekørsler på den nye rute. Storebæltstunnelen blev testkørt flere end 3.000 gange, inden den blev taget i brug, og på trods af det, var der stadig problemer. Årsagen til de få testkørsler er blandt andet, at de nye tog blev forsinket, og at skinnerne først blev færdige i marts.
Henrik Hassenkam opfordrer kunderne til at tage ventetiderne i stiv arm og undgå at skælde ud på togpersonalet.
»Det er jo ikke deres skyld«.
I løbet af efteråret vil systemerne være rettet ind og forbindelserne mellem Helsingør, København, Malmø, Ystad og Lund køre efter planen, lover DSB.

ØRESUNDSTOGET
DSB åbner ruten København-Malmø søndag 2. juli
Øresundstoget kommer til at køre hvert 20. minut
Det anslås, at tre ud af fire passagerer er svenskere
Danskerne vil i første omgang hovedsageligt bruge forbindelsen til at komme til Bornholm
Øresundstoget er 100 procent røgfrit – heller ikke dronningen må ryge, når hun lørdag prøvekører toget
En enkeltbillet til Malmø koster 60 kroner.
En retur inden for 24 timer koster 120 kroner