Det er godt at sætte sine penge i mursten, lyder et ofte hørt råd. Markedet for ejendomsinvestering er stort og byder på både stabilitet og risiko. Det hele afhænger af, hvilken investeringsfond man vælger, dens investeringsprofil, og hvor meget man spreder sine investeringer.
Investering i ejendomme kan tilfredsstille både de meget konservative og de mere eventyrlystne investorer. Flere og flere fonde i ind og udland tilbyder deres ekspertise, og det er vigtigt for et godt samarbejde, at man sætter sig ind i, hvilken investeringsprofil en ejendomsfond har. Dernæst er det væsentligt at undersøge, hvilken baggrund fondsbestyrerne har – og ikke mindst hvilke projekter der investeres i. Har man lavet sit hjemmearbejde kan ejendomsinvestering være en udbytterig investeringsform og et godt supplement i en bred portefølje.
Ejendomsmarkedet følger de aktuelle konjunkturer. Når der er gang i hjulene, bliver der bygget mere og det bliver mere attraktivt at leje erhvervslejemål. I de seneste år har der været et boom i den europæiske ejendomssektor, særligt i de store tyske metropoler og byer som London.
20 procent af porteføljen i mursten
Hans R. Holdener, CEO i Helvetica Property Investors AG, der er Asset Manager for den Skandinaviske ejendomsfond Swiss Real Estate med fokus kun på det Schweiziske ejendomsmarkedet siger:
”Vi siger som regel, at folk med ned til 100.000 kroner i investerbar formue bør placere mindst 20 procent i ejendomme. Det giver en god risikospredning, som kan yderligere forstærkes ved at investere i ejendomme i flere lande.
Trods den indeværende kreditkrise er der stadig gode muligheder for investeringer i ejendomsbranchen, mener Hans R. Holdener:
”Siden Jesus gik på jorden er ejendomspriserne steget næsten konstant. Det stopper næppe. Når det går godt, er bankerne meget villige til at investere i ejendomme, som anses for at være en sikker investering. Når en lavkonjunktur rammer, så trækker banker sig lidt tilbage, og det åbner mulighed for de dygtige og målrettede investeringsselskaber, der er i stand til at analysere markedet bedre end bankerne.”
Mere professionalisme
Han oplever, at de selskaber der administrerer ejendomsinvesteringer er blevet mere professionelle og mere hårdtarbejdende i takt med den seneste økonomiske afmatning.
”For nogle år siden gik alle ejendomsprojekter godt. Man kunne næsten ikke foretage en forkert investering. Det betyder, at vi skal være grundigere i vores arbejde og bruge mere tid på analyser,” fortæller Hans R. Holdener.
Hans råd til folk, der overvejer at investere i ejendomme, er derfor, at de bør sikre sig en spredning og sætte sig grundigt ind i, hvilken strategi forvalteren har.
”Der er meget stor forskel på om man investerer i en bred europæisk portefølje eller foretager en direkte investering i et bulgarsk ejendomsprojekt. Det sidste er naturligvis stærkt risikofyldt. Omvendt er investering i centraleuropæisk erhvervsbyggeri på længere sigt en mere fornuftig investering.”