Myndighederne er nu overbeviste om, at den frygtede salmonella Manhattan kan føres tilbage til Struer-afdelingen af Vestjyske Slagterier.
Dyrlæge Hanne Larsen fra Veterinær- og Fødevaredirektoratet har været på jagt efter kilden til den nye salmonella siden de første udbrud i december: “Salmonella Manhattan har kun været i dette ene filetprodukt, og den har ihvertfald været der siden 23. december 1997. Det er vi nu sikre på,” siger hun.
Overlæge sikker
Dyrlæge Hanne Larsen understreger, at salmonellaudbruddene ikke er enkeltstående tilfælde, men har været spredt over hele landet fra Vestjyske Slagterier i de seneste syv uger. Der er desuden fundet tilfælde af forgiftning i Frankrig med direkte forbindelse til svinefilet fra Struer. Overlæge fra Statens Seruminstitut Peter Gerner-Schmidt siger samstemmende: “Vores resultater er så sikre, som de kan blive. Vi er ikke i tvivl om, at salmonella smitten kommer fra Struer.
Direktør uenig
Administrerende direktør for Vestjyske Slagterier, Svend Sønnichsen, er ikke enig i den betragtning og føler sig ikke overbevist af hverken Fødevaredirektoratets eller seruminstitutets undersøgelser: “Vi kender ikke noget til, at smitten skulle have været i vores produkter allerede siden december. Det, synes jeg ærlig talt, er en mærklig udtalelse. Det er jo ikke andet end nogle foreløbige postulater. Der er ikke andet end en formodning om, at det kan være fra os, at bakterien kommer. Vi undersøger løbende vores varer, og vi har ikke fundet noget,” siger Svend Sønnichsen.
Et større opklaringsarbejde går nu igang mellem Danske Slagterier og Fødevaredirektoratet for at finde ud af, hvordan svinefiletproduktionen i Struer kunne blive inficeret og hvorfor det ikke blev opdaget af kontrollerne. De første analyser vil foreligge i weekenden, lover direktør Svend Sønnichsen.
Struer-slagteriet slagter omkring 14.200 svin om ugen og beskæftiger 350 medarbejdere.
FDB: Minimal risiko ved pålæg
På trods af sagen fra Vestjyske Slagterier, hvor inficeret svinefilet har givet mindst 46 personer salmonella-infektioner, er der ingen grund til at droppe kødpålægget. Ifølge afdelingschef i FDBs mikrobiologiske laboratorium, Dorthe Siggard, er risikoen for, at ens pålæg er salmonellainficeret absolut minimal.
“Vi tager konstant stikprøver fra kødpålæg, og hele sidste år fandt vi ikke en eneste inficeret prøve. Såvidt jeg husker, gælder det samme for levnedsmiddelkontrollen. Jeg spiser gerne kødpålæg og tør også godt servere det for mine børn,” siger Dorthe Siggard.
Hun vurderer den generelle salmonellatilstand hos de danske svinebesætninger som værende god.
“Man kan naturligvis ikke give garantier, men omvendt er salmonellaforekomsten i dansk svinekød så minimal, at problemet burde kunne elimineres,” siger Dorthe Siggard.
Ifølge hende er den røgede svinefilet først tilbage i FDBs kølediske, når Vestjyske Slagterier har afsløret smittekilden.
“Det kan tage en uge eller et halvt år. Vi sælger ikke kødet før smittekilden er afsløret, og den smittede besætning er isoleret,” siger Dorthe Siggard.