EU siger nej til dobbeltkontrol af økologiske produkter

EU-kommissionen siger nej til dobbeltkontrol af økologiske varer. Flere danske eksportører af økologiske varer har oplevet, at selvom deres varer lever op til både dansk og europæisk økologistandard, så har det været umuligt at få et andet EU-lands økostempel på varerne.
“Der må ikke lægges hindringer i vejen for salg økologiske varer,” skriver landbrugskommissær Franz Fischler i et svar til danske eksportører, der har oplevet, at både Sverige og Tyskland har lagt hindringer i vejen for deres varer. Men i svaret skriver kommisæren også, at der i nogle lande kan være stærke traditioner knyttet til et bestemt lokalt mærke, og hvis der hører specielle krav til disse varer, så er det en privat sag.
Desværre gælder det for 98 pct. af det europæiske marked. Det betyder, at de danske eksportører alligevel ikke kan få andre landes økostempler på deres varer, uden de skal leve op til både danske regler, EUs regelsæt og modtagerlandets regler samt betale omkostningerne.

Dansk enegang
Danmark er det eneste land i EU, der har et statsligt økologimærke, de andre lande benytter sig af private organisationer, som ofte selv består af økologiske avlere.
Erik Sepstrup Jensen, der er økonom på Skolen for Økologisk Afsætning, mener ikke kommissionens svar kan bruges til noget af de 10-15 danske virksomheder, som er ramt: “Det er et misk-mask af offentlig godkendelse og privat håndhævelse.
Det giver uklarheder og urimeligheder. Hvis en dansk virksomhed vil ind på det tyske marked, så er den nødt til at lave sit eget nye mærke, som ikke en kinamand vl kende. Tyskerne har deres egne mærker, som de har fået tillid til igennem 10-20 år,” siger han. Erik Sepstrup Jensen kan kun se to veje ud af problemet: “Enten laver man et fælles EU-mærke, eller også skal de enkelte lande gøre som Danmark ved at opbygge et statsligt økologimærke.” Sagen vil nu blive taget op af Europaparlamentetsmedlem Karen Riis-Jørgensen (V). Hun vil bede fødevareminister Henrik Dam Kristensen se på sagen: “Vi må jo konstatere, at der stik imod målsætningen ikke er frihandel i EU med økologiske varer,” siger hun.