Fjerkræbranchen vil beholde salmonella-penge

Et flertal i folketinget er enigt om, at der skal flyttes rundt på pengene til salmonella-bekæmpelse. De voldsomme udgifter til nedslagtning af salmonellainficerede svin skal hentes hos fjerkræ- og ægproducenternes salmonella-bekæmpelsesprogram, mener flertallet uden om regeringen.
Formanden for Dansk Erhvervsfjerkræ, Martin Merrild siger: “Vores branche kan ikke løfte salmonellaproblemet alene, så hvis vores penge bliver delt ud til resten af landbruget, går det ud over vores konkurrenceevne. Det betyder, at vi må importere mere æg og kød fra lande, som vi ikke har kontrol med, og vi kommer til at stå i en uoverskuelig situation.” Det politiske flertal finder det paradoksalt, at bekæmpelse af de relativt lette salmonellaformer i æg og fjerkræ får millionstøtte, når den langt farligere salmonellatype DT-104 hos svin ikke bekæmpes med statsmidler. Derfor vil de sprede budgettet fra fjerkræbranchen ud over hele landbruget.
“Det lugter langt væk af en lynhurtig vurdering, når de siger: Hov, der bliver jo allerede brugt offentlige penge til salmonellabekæmpelse, dem må vi have nogle af. Når de analyserer det her nærmere, så er jeg sikker på, at de vil se, at det kun går ud vores konkurrencevne,” fremfører Martin Merrild.
Den frygtede multiresistente salmonellatype DT-104 er ikke fundet i dansk fjerkræ, men Dansk Zoonosecenter er i fuld gang med en større undersøgelse, der skal kortlægge bakterien i importerede fjerkræprodukter.