Digitale lydformater har ændret både musikbranchen, og den måde de fleste mennesker forholder sig til musik på. Fordelene ved at have musik på sin harddisk, iPod eller USB-stick er store, men for feinsmeckere er de digitale formater en skuffelse. På et godt musikanlæg eller med gode hovedtelefoner bliver kvalitetsforskellen mellem en musik-cd og en mp3-fil tydelig. Derfor har de digitale formater haft ry for at være af andenrangs kvalitet – og med god grund. Dette problem løser filformatet FLAC (Free Lossless Audio Codec), som vi vil kigge nærmere på her.
FLAC komprimerer musik med 50 procent
FLAC (Free Lossless Audio Codec,), er på samme måde som MP3 og WMA et digitalt musikfil-format. Som navnet antyder, er der tale om et særligt format, der ikke stjæler kvalitet i forhold til den oprindelige indspilning eller cd. Alligevel kan det lade sig gøre at komprimere musikken betydeligt. Det skyldes en smart måde at håndtere musikdata på, hvor stilhed eksempelvis ikke optager plads, mens et meget komplekst lydbillede kan fylde lige så meget som den originale indspilning. Alt i alt kan en FLAC-fil komprimere musik med omkring 50 procent og nogle gange endnu mere. Det betyder, at en normal cd kommer til at fylde cirka en halv gigabyte i FLAC-format. Det er naturligvis stadig en del, men i betragtning af hurtigere båndbrede og de hastigt faldende priser på harddiske og bærbare afspillere med stor kapacitet betyder dette ikke så meget mere. I FLAC-format kan man have 1.000 albums på en 500 gigabyte harddisk.
Et lydformat for lydentusiaster
FLAC er oprindeligt blomstret op som et format for HI-FI-entusiaster, der har ønsket at drage fordel af digital musik uden at skulle gå på kompromis med kvaliteten. En række mindre producenter af HI-FI-udstyr i den eksklusive ende har længe produceret afspillere der understøtter FLAC. Eksempelvis lydsystemet McIntosh MS750 music server til over 30.000 kroner eller Transporter fra Slim Devices. Disse enheder har egentlig ikke tjent andet formål end at konvertere det digital format til et analogt, som kan bearbejdes videre af en forstærker. – Det er det samme som et lydkort gør, når der afspilles en mp3-fil fra computeren.
Heldigvis er der en flere og flere musikprogrammer der understøtter FLAC, så man kan høre det via sit lydkort. Man kan eksempelvis høre FLAC via programmer som Winamp, XMMS, foobar2000, musikCube, Yahoo! Music Jukebox og iTunes, og det også muligt at høre FLAC på sin iPod – med en lettere modifikation. Der er også et væld af gratisprogrammer, man kan downloade til at konvertere sine cd’er til FLAC.
Ingen kopirestriktioner på FLAC
Der er ingen, der skal tjene på FLAC, og det betyder at udviklere og andre har lov til at lege med formatet, eksperimentere og bruge det i kommercielle produkter. Nogle kunstnere er begyndt at udgive deres musik i FLAC for at tilfredsstille de af deres fans, som både vil have musikken på harddisk og højeste lydkvalitet. Det gælder eksempelvis det amerikanske band The Eagles.
FLAC formatets navn antyder også, at der er tale om et gratis og open source-format, og det betyder, at der ikke er kopibegrænsninger i formatet. Hvis men køber en FLAC-fil og downloader via internettet, kan man således uden videre kopiere den til sin bærbare afspiller eller brænde den. Det er ikke muligt med flere andre formater, som indeholder diverse foranstaltninger, eksempelvis DRM, der skal forhindre kopiering.
Se mere på flac.sourceforge.net eller prøv selv at konvertere dine cd’er til FLAC-filer med programmet dbpoweramp: www.dbpoweramp.com
Apple og musik uden kvalitetstab
Apple har også fået øje på de musikelskere, der ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Derfor har virksomheden introduceret sit eget højkvalitetsformat: Apple Lossless Audio Codec (ALAC). Dette format kan benyttes med iTunes, og det minder meget om FLAC i både kompression og features.