Fransk NATO-officer indrømmer spionage til fordel for serberne

En fransk officer er blevet anholdt af det franske militær mistænkt for at have givet den Jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, dybt fortrolige oplysninger om NATOs angrebsplaner på serbiske stillinger.
Den 46-årige spionagesigtede, Pierre Bunel, der gjorde tjeneste i NATOs hovedkvarter i Bruxelles, erkender at have videregivet de følsomme oplysninger. Pierre Bunel afviser at have modtaget penge af serberne. Han understreger, at informationerne udelukkende blev givet videre, fordi han havde sympati med serberne.

Mulige bombemål
De følsomme oplysninger indeholdt bl.a. NATOs tophemmelige fortegnelser over de bombemål, der skulle rammes, såfremt præsident Slobodan Milosovic ikke efterkom FNs krav om tilbagetrækning fra Kosovo og forhandlinger om selvstyre med de etniske-albanere i Kosovo. Det militære angreb på Serbien blev aflyst, da de serbiske styrker blev trukket ud af Kosovo.
Anholdelsen fandt sted i torsdags i Paris af det franske antiterrorkorps, DST, og lørdag morgen besluttede dommer Gilbert Thiel at fængsle ham. Anklagen, der lyder på “spionage til fordel for en fremmed stat,” kan give op til 15 års fængsel. Anholdelsen er pinlig for Frankrig, der tidligere på året var på kollisionskurs med USA på grund af påstået støtte til serberne.

Anden officer anklaget
I april blev en anden fransk officer, major Herve Gourmelon, beskyldt af amerikanske medier for at have forhindret NATO i at arrestere den tidligere leder af de bosniske serbere, Radovan Karadzic, som er sigtet for krigsforbrydelser.
Herve Gourmelon skulle have advaret Radovan Karadzic om en forestående anholdelsesaktion, men den version er blevet benægtet af Frankrigs forsvarsministerium. Herve Gourmelon er siden blevet forflyttet til en anden post.
Den spionagesigtede Pierre Bunel har været ved den franske hær siden 1972 og har tidligere været medlem af den franske delegation i NATOs militære komite i Bruxelles. Han er sprogspecialist og har desuden haft tilknytning til Frankrigs eliteudrykningskorps.
NATOs militære komite, der består af militære repræsentanter fra alle medlemslande og i praksis planlægger krigshandlinger, har siden 1995 haft franske officerer tilknyttet. Det har været et led i præsident Jacques Chiracs bestræbelser på at tilnærme det franske militær NATO.
Frankrig og Serbien har historisk haft et godt forhold. Blandt andet under en alliance i Første Verdenskrig.