Frederikshavn Rådhus udfordrer leverandører

I 2009 valgte byrådet i Frederikshavn Kommune at rømme rådhusbygning og give plads til en totalrenovering. Alt skulle ud, så kun de oprindelige betonelementer stod tilbage. – Ind skulle topmoderne installationer og netværk, der kan håndterer en omskiftelig hverdag for kommunens administrative medarbejdere i de kommende mange år. Rådhuset er nu færdigt, og medarbejder glade for de nye muligheder, som i høj grad har været et resultat af et godt samarbejde mellem Lemvigh-Müller og Strandby El-teknik A/S.

Et nært samarbejde mellem Frederikshavn Rådhus, Strandby El-teknik A/S og Lemvigh-Müller A/S har givet Frederikshavn Rådhus et topmoderne kontormiljø. Det nyrenoverede Rådhus har været under ombygning hele 2009 og kunne åbne i løbet af foråret 2010. Medarbejderne på rådhuset kan nu drage nytte af en række smarte løsninger, som gør hverdagen nemmere. Blandt andet har de fået mulighed for at flytte deres skriveborde rundt i lokalerne uden at skulle tage hensyn, hvor el- og datakabler er placeret. Kablerne er nemlig placeret over lofterne og kan med en Panduit stander trækkes ud, hvor der er behov for det. I IT-afdelingen er arbejdet blevet mere enkelt, fordi der nu er styr på samtlige datakabler. Alt er opmærket, og alle kabler er fuldmonteret i krydsfelt fra Enoc Systems. Dermed kan IT-afdelingen via deres netværks administration håndtere samtlige udgange i hele bygningen ét sted fra.

Lemvigh-Müller hjalp med tilbud

De nye løsninger er kommet i stand efter et omfattende samarbejde mellem Strandby El-teknik og Lemvigh-Müller. Opgaven kom i udbud i 2008, og Strandby El-teknik gik som noget af det første til Lemvigh-Müller for at få hjælp med at udfærdige et passende tilbud.
En af udfordringerne var, at udbuddet kun i begrænset omfang beskrev de ønskede løsninger i detaljer, der var derfor gode muligheder for at byde ind med nye og smarte løsninger fra Lemvigh-Müllers produktsortiment.
“Claus og de andre fra Lemvigh-Müller har vist en stor interesse i projektet, og det har været en hjælp hele vejen igennem processen. Lige fra begyndelsen, da vi skulle lave tilbud, og til vi satte de sidste stik op,” siger Brian Rosenfeldt Jespersen, der er afdelingsleder hos Strandby El-teknik A/S.

Sikre at kunderne er forkant

Samarbejdet om opgaven på Frederikshavn Rådhus er en naturlig følge af flere års relation mellem Strandby El-teknik og Lemvigh-Müller. Det har bestået af løbende rådgivning, kurser og samhandel, og det er ikke første gang, at Lemvigh-Müller i så høj grad har været involveret i en opgave med Strandby El-teknik:
“Vi har lagt mange timer i denne opgave, og vi har gjort det først og fremmest, fordi Strandby El-teknik er en god kunde. Vores fokus er, at vi skal levere viden og løsninger med de komponenter, vi sælger. I denne opgave kunne vi bidrage med en række forskellige tekniske løsninger, som både er nye for os, kommunen og Strandby El-teknik. Vores styrke er, at vi konstant følger med i, hvad vores leverandører udvikler, og derfor kan vi gennem rådgivning sikre en virksomhed som Strandby El-teknik de seneste løsninger og de rette argumenter, når de skal ud og sælge nye installationer. Dermed kommer de forkant, og vi sikrer os en nær relation til kunden,” siger Claus Pedersen, koordinator hos Lemvigh-Müller.

Hurtig respons og nye løsninger

Det er Brian Rosenfeldt Jespersen enig i:
“Vi har fået hurtig respons på spørgsmål om teknik og pris under hele projektet og har følt, at Lemvigh-Müller har været med os hele vejen. Vi har mange gange stået i situationer, hvor vi har været nødt til at spørge i vores bagland – og vores bagland på denne opgave har været Lemvigh-Müller.”
På rådhuset er man i dag tilfredse med de nye installationer, og i flere tilfælde er man blevet positiv overrasket over de forslag som Strandby El-teknik er kommet med. IT-medarbejder Søren Lorenzen fra Frederikshavn Kommune siger:
“I gamle dage havde vi eksempelvis kabelkanaler, men det ville vi gerne væk fra af hensyn til designet af de nye kontorer. Strandby El-teknik foreslog os så, at vi kunne lægge alle kabler i loftet og have alle datakabler til IT og telefoni i et Panduit minikrydsfelt med op til 20 stik. Det havde vi ikke set før, og vores medarbejdere er glade for det.”

Løsninger der sparer tid

Søren Lorenzen påpeger, at mange af løsningerne, som rådhuset har fået implementeret, ikke var detailspecificeret i udbudet. Alligevel har Strandby El-teknik været i stand til levere et produkt, som er ud over al forventning:
“De har haft en god fornemmelse for vores behov, selvom vi ikke altid har defineret præcist, hvad vi ville have,” siger Søren Lorenzen.
En anden ting han hæfter sig ved er, at den gennemgående opmærkning af alle PDS-kabler i bygningen. Fordi det er gjort konsekvent, kan andre IT-installatører uden videre arbejde videre med systemet eller udføre service på det.
“I praksis betyder den præcise opmærkning, at vi kan styre kontorernes adgang til net bedre end nogensinde før. Hvis en medarbejder i et bestemt lokale skal have adgang til internet eller lokalnet, så kan han ringe og bare sige, hvilket stik han ønsker at bruge, så kan vi fra computeren give adgang. Det er fordelen ved god opmærkning, og resultatet e,r at vi kan spare tid i IT-afdelingen,” siger Søren Lorenzen.

En stor mulighed for Strandby El-teknik

Frederikshavn Kommune kender både Strandby El-teknik og Lemvigh-Müller godt fra tidligere samarbejder, og det har betydet, at når Strandby El-teknik har foreslået løsninger, så har der været en umiddelbar tillid. Opmærkningen i det nye rådhus er foretaget på samme måde som Strandby El-teknik har gjort det flere andre steder i kommunen, og dermed er der en sammenhæng, som på sigt kan give synergi for kommunens IT-folk.
For Strandby El-teknik har opgaven betydet meget. 2009 var et dårligt år for byggebranchen og dermed også for elektrikerne, men opgaven for Frederikshavn Kommune var den største Strandby El-teknik har haft nogensinde, og dermed har virksomheden klaret sig godt gennem krisen.
“Lemvigh-Müller har været med på sidelinjen under hele forløbet, og det har blandt betydet, at vi har haft en leveringssikkerhed og hurtige leverancer direkte hos slutkunden,” siger Tonny Stordal Johansen, der er adm. direktør hos Strandby El-teknik.

Faktabokse:

Om Frederikshavn Rådhus

Fremtiden for Frederikshavn Rådhus var for blot et par år siden omdiskuteret. Kommunesammenlægning, dårligt indeklima og en generelt nedslidt bygning fra 1978 gjorde fremtiden usikker for rådhuset. Man overvejede at bygge nyt med mere plads, men byrådet besluttede at renovere det eksisterende.
Kun ydermure, de bærende konstruktioner og de store indvendige trappepartier stod tilbage, da håndværkerne tog fat på en total renovering af den 12.000 kvadratmeter store bygning.
Der blev etableret et nye og åbne kontorlandskab, og via nye atrier sikres lys og luft til medarbejderne. Rådhuset blev desuden udstyret med en tilbygning, således at rådhuset får en samlende funktion i forhold til biblioteket med borgerservice samt den eksisterende svømmehal.
Den gamle facade er erstattet med en ny klimaskærm. Klimaskærmen bliver udstyret med vinduer i forskellige farvenuancer, så den store facade ud mod det centrale torv fremstår mere levende.
Det nye rådhus bliver arbejdsplads for over 500 ansatte i kommunen.

Løsningen:

Rachskabe

Der er leveret rackskabe fra Enoc System af typen NSGSB 8821 med tilhørende kabelmanagement og powerpaneler. Rackskabene har en bredde og dybde på 80 cm., hvilket giver fornuftig plads til kabler, patchkabler og aktivt udstyr.

Lyslederinstallation

Rackskabene er forbundet med 12 leder 50/125 OM3, og monteret med Panduit Opticam SC konnektorer.

PDS installationen

Der er installeret en skærmet kat 6A løsning fra Panduit.
Der er leveret “Zone” kabler fra Panduit. “Zone” kablet er et almindeligt PDS kabel som leveres færdigmonteret med konnektorer i begge ender.