Guide til sunde tænder

”Du skal børste dine tænder, hver gang du vasker hænder.” -Sådan lyder en børnesang og den fortæller næsten hele sandheden, om hvordan man holder en god mundhygiejne. Gode rutiner er nemlig helt afgørende for, at vi kan bevare vores tænder sunde.

Der skal ikke meget til for at holde tænderne sunde. Det handler om at have et sæt enkle men gode vaner, der bliver overholdt. Kort sagt: du skal børste dine tænder to gange dagligt, spise tre hovedmåltider og tænke på, hvad du kommer i munden derimellem. Er man omhyggelige med disse råd om tandpleje, har man en god chance for at beholde sine egne tænder sunde og raske hele livet igennem.

Oprethold en sund balance i munden
Huller i tænderne opstår ved at der i bakteriebelægninger, også kaldet plak, på tandoverfladen forgære blandt andet madrester. Ved forgæringen udvikles forskellige syrer, som ætser og gennembryder tændernes emalje, og huller opstår. For at dette kan ske, skal der både være sukker og bakterier til stede. Hvis den ene del mangler, får man ikke huller. En metode til at holde bakterierne i skak på er at tygge tyggegummi, gerne tyggegummi, som indeholder xylitol. Tyggegummiet i sig selv øger spytudsondringen. Spyttet indeholder hvide blodlegemer og har en rensende effekt og bufferkapacitet, hvilket betyder, at det har en evne til at hæve PH-værdien i munden, som så falder igen, når du spiser noget. Xylitolet forhindrer plak-belægning og nedsætter dermed risikoen for, at du får karies.

Gå til tandlægen
Sørg blot for, at du besøger din tandlæge en gang om året – eller så ofte det behøves. Få eventuelt en tandrensning, det er både rart og kan være med til at forhindre bakterier i at få fodfæste i fastsiddende snavs. Det regelmæssige besøg virker også forebyggende, og du kan løbende blive korrigeret med hensyn til din daglige tandpleje.

Husk tandbørsten
Du skal børste tænder to gange om dagen. Brug en tandbørste, som har et lille børstehoved med en blød og tæt børste. Hvid din tandbørste er for kraftig, kan den på længere sigt skade dine tænder ved at slide på emaljen. Der skal være fluor-tandpasta på tandbørsten, og mængden af tandpasta bør være på størrelse med en lillefingernegl. Flere tandlæger anbefaler faktisk en elektrisk tandbørste, men samme resultat kan sagtens opnås med en almindelig tandbørste. Har du tandprotese, er det selvfølgelig lige så vigtigt, at du rengør den to gange om dagen. Børst den med en almindelig tandbørste eller en speciel protesetandbørste og flydende sæbe.

Rens tænderne
De fleste mennesker sjusker og rengør faktisk bare tænderne på forsiden, bagsiden og på tyggefladerne. Men det handler altså også om at komme ind mellem tænderne. For at gøre det, kan du anvende en mellemrums-tandbørste, tandtråd eller tandstikker. Vælg det, der passer dig og dine tænder bedst. Men vær opmærksom på, at du også skal rengøre alle mellemrum, hver gang du børster tænder, det vil sige to gange dagligt. Snavset og madresterne sætter sig jo netop i mellemrummene.

Spis rigtigt
Det er naturligvis vigtigt, at du får en sund og varieret kost, både for at din krop og dine tænder har det godt. Sunde måltider med fornuftige mellemrum er den bedste og mest naturlige metode til at opretholde en god syre-base balandce i mundhulen. Når du spiser til daglig, så prøv at undgå for mange kulhydrater i maden – de nedsætter nemlig spyttets kvalitet. Spyttet har en vigtig opgave i at regulere munden ph-værdi og dermed forsvaret mod huller i tænderne. Du bør også gå uden om hvidt sukker, sure sager med lav ph-værdi og sodavand med meget sukker. Husk at også ”light”-sodavand både indeholder meget sukker og har en lav ph-værdi. Læg også mærke til, om du går og småspiser eller endnu værre smådrikker sukkerholdige drikke gennem længere tid. Du behøver måske ikke altid spise slik, bare fordi der står en fyldt skål lige foran dig…