Socialforvaltningen i Helsingør Kommune har sparet mindst 55 procent på udgifterne til belysning, og samtidigt lever arbejdspladsen nu op til Arbejdstilsynets krav om korrekt kontorbelysning. Det har kunne lade sig gøre takket være et samarbejde mellem Sydkystens El-forretning, Lemvigh-Müller og armaturproducenten Riegens, som leverede specialfremstillede armaturer, der gjorde installation nem og billig.
Helsingør Kommune er af de mange kommuner, som trodser krisetiderne og investerer i langsigtede energibesparelser. Det giver både luft i økonomien på længere sigt og sikrer, at kommunen lever op til egne krav om, at kunne profilere sig som en grøn kommune. I foråret 2010 blev der derfor iværksat et større arbejde med at finde egnede energisparesprojekter i kommunen med en kort tilbagebetalingstid. På Socialforvaltningen var det tydeligt, at de 480 lyststof-armaturer, som oplyser alle kontorer og mødelokaler, var en vældig energifrådser. Kommunens el-tekniske koordinator Jørn Andersen havde en klar idé om, at der både ville kunne spares ved at udskifte armaturer til nye energibesparende og ved at installere en intelligent lysstyring.
For dyrt og for lidt lys
Forvaltningens lys fungerede som så mange andre steder helt manuelt, og dermed brændte lyset alt for mange steder, hvor der ikke var behov for det, eksempelvis om natten, henover weekender og ferier eller der var permanent tændt for lyset i eksempelvis printerrum. Et anden problem var, at armaturerne ikke gav medarbejderne lys nok.
Jørn Andersern valgte derfor at gå videre med projektet, og kommunens Ejendomscenter, projektets bygherre, var interesseret i at bevilge midlerne. Kommunens el-leverandør, Sydkystens El-forretning, blev bedt om at komme med et tilbud på opgaven. Indehaver Bo Larsen fra Sydkystens El-forretning og kommunen kom frem til, at samtlige armaturer skulle udskiftes, og for at løse opgaven skulle samtlige lofter skulle ned i hele bygningen. Det ville blive en meget stor og dyr opgave, som udover elektrikere også ville komme til at omfatte tømrere.
Lemvigh-Müller og Riegens bag kreativ løsning
Derfor henvendte Bo Larsen sig til Lemvigh-Müller for at få rådgivning om en smartere og billigere løsning. I samarbejde fandt Sydkystens El-forretning og Lemvigh-Müller ud af, at de eksisterende armaturer ikke behøvede at blive udskiftet, men at det ville være muligt at fjerne fatningerne i de gamle og installere nye og mindre armaturer i de eksisterende. Det ville være nemt, æstetisk og billigt. Problemet var blot, at ingen eksisterende armaturer på markedet havde de rigtige mål. Salgsingeniør Thomas K. Andersen fra Lemvigh-Müllers Lightline afdeling henvendte sig derfor til den danske armaturfabrikant Riegens og præsenterede dem for problemet. Det viste sig, at Riegens ville være i stand til hurtigt og billigt at specialfremstille armaturer, så de nøjagtigt passede til kommunens behov.
Kort tilbagebetalingstid og dokumentation for besparelserne
“På den måde kunne vi få tilbagebetalingstiden ned på et acceptabelt niveau for kommunen. Vi fik ordren fremfor konkurrenter, der ikke kunne tilbyde andre løsninger end at tage lofterne ned,” siger Bo Larsen. Han påpeger desuden, at Lemvigh-Müller foretog et vigtig udregningsarbejde, som han kunne bruge til at dokumentere besparelserne over for kommunen.
“Det er helt nødvendigt for en stor offentlig kunde som Helsingør Kommune, at den har dokumentationen i orden. Det sikrer dem først og fremmest, at det er et fornuftigt projekt, men har også den funktion, at lokalpolitikerne kan gøre rede for, hvorfor og hvordan de har brugt kommunens penge,” fortæller Bo Larsen.
Moderne reflektorer giver store besparelser
Den nye løsning giver i dag kommunen en forventet besparelse på over 55 procent af den strøm og det C02-udslip, som de gamle armaturer var årsag til. Flere faktorer spiller sammen, om at opnå en så høj besparelse, men den primære årsag er, at de nye armaturer har langt mere effektive reflektorer. Tidligere levede belysningen på kontorerne ikke op til Arbejdstilsynest krav om mængden af lys på kontorarbejdspladser, men det gør de nye armaturer, samtidigt med, at de kun forbruger 25 Watt. De gamle slugte hele 36 Watt. Der var desuden en besparelse på spolernes energiforbrug, idet de gamle 7 Watt drosselspoler blev udskiftet med nye hf-spoler på blot 2 Watt.
Men besparelserne skyldes ikke kun reflektorerne og armaturenes komponenter. Sydkystens El-forretning har nemlig også opsat bevægelsesfølere, som automatisk afbryder lyset, hvis der ikke har været aktivitet i rummet i 10 minutter. Kommunens medarbejdere kan vælge at slukke lyset manuelt, når de forlader et lokale, men når de træder ind i lokalet, tænder lyset igen.
Den samlede opgave har kostet i nærheden af 1,1 mio. kr., og tilbagebetalingstiden forventes med de nuværende energipriser at være lidt under syv år.
Selve opgaven blev løst hurtigt. Armaturerne blev opsat i løbet af tre lange arbejdsdage mellem jul og nytår. Dermed blev kommunens arbejde ikke generet. Opsætningen krævede 14 mand, – alle medarbejdere fra Sydkystens El-forretning.
“Det har været en meget positiv oplevelse, ikke mindst at se hvordan vi har inspireret hinanden og komme frem til en rigtigt god løsning. Nu kender vi mulighederne for at spare energi i en type lofter og armaturer, som findes over hele landet. Det åbner et stort og spændende marked for os,” siger Bo Larsen.
Faktabokse:
Om Riegens
Riegens er en dansk belysningsvirksomhed, der producerer lamper og armaturer til industri og kontorer. Virksomheden beskæftiger mere end 400 medarbejder på hovedkvarteret i Odense og i England. Riegens har salgsafdelinger i en række lander derudover. Virksomheden er ejet af den danske kapitalfond Erhvervsinvest. De seneste år har Riegens satset stort på at udvikle energibesparende belysningsløsninger, og særligt på reflektorområdet har Riegens unik viden og produktion. Se mere på www.riegens.dk
Om Sydkystens El-forretning
Sydkystens El-Forretning blev grundlagt i 1954 af Niels P. Christensen og Jørn Simonsen. Det har siden udviklet sig til en større virksomhed med ca. 60 ansatte, som varetager alle typer installationsopgaver. Sydkystens El har mere end 50 års erfaring med opgaver, der spænder over alt inden for faget. Kundekredsen omfatter blandt andet regioner, kommuner, boligselskaber, plejehjem, sportshaller, institutioner, landbrug, større og mindre industri samt private. Se mere på: www.sydkystens-el.dk
Lemvigh-Müller rådgiver om intelligent byggeri
Projektet på socialforvaltningen i Helsingør er blevet til i et parløb mellem Lemvigh-Müllers to afdelinger: Intelligente bygningsinstallationer (IBI) og Lightline-afdeligen. Lightline har Danmarks mest omfattende belysningsprogram samt en stor viden om installation og energibesparelser. Lemvigh-Müllers IBI-sektion har en bred viden og stor erfaring fra mange typer projekter – lige fra boliger til større erhvervsbyggeri, hvor der benyttet integration af forskellige styre- og kontrolsystemer samt til systemer til komfort, fleksibilitet, økonomi og miljøpåvirkning.
Se mere om IBI her: www.lemu.dk/IBI_i_alle_byggefaser-3520.aspx