Microsoft lancerede sidste år et styresystem til hjemmeservere. Det skulle gøre det nemt for familier, at have et centralt datalager til backup og deling af medier på husets computere og på Internettet.
Windows Home Server sælges nu bundlet med en række fysiske miniservere. Vi har haft HPs bud på en hjemmeserver med Windows Home Server på prøve.
HPs MediaSmart Server er en lækker kompakt sag. Den opbygget i råt, sort stål og designet leder tanken hen på store industriservere. Det er et flot stykke hardware, som man ikke kan nænne at stille ud i kosteskabet, og størrelsen samt det lydsvage design gør også, at den kan placeres næsten alle steder.
Serveren skal ramme de mange forbrugere, som savner gode backup-muligheder, en allways-on hjemmeserver til film og musik og enkel opsætning. Installering af hjemmeservere har tidligere været en fornøjelse for de it-kyndige, men efter Microsofts Home Server-software er det blevet nemt, og særligt nu hvor flere producenter har skræddersyet servere til serverstyresystemet kan servere bliver hvermandseje. PC-Planet har tidligere beskrevet selve styresystemet, denne gang vil vi kigge nærmere på, hvordan HP mener, at de fysiske rammer skal se ud.
Bygget til massive mængde data
HPs boks er blot 23 cm. Høj, 14 cm. Bred og 26 cm i dybden. Der er trods de beskedne dimensioner plads til fire SATA harddiske på op til halvanden terrabyte pr. stk. Der følger en 500 gigabyte Samsung disk med serveren, så man kan komme i gang med det samme. Fordelen ved at tilføje en eller flere harddiske er, at man duplikerer data på flere diske og dermed opnår maksimal sikkerhed. En meget underlig ting er dog, at det ikke er muligt at tage en komplet backup af hele indholdet på HPs MediaSmart Server til en anden lagerenhed. Microsoft arbejder så vidt vides på sagen i en kommende opdatering af softwaren. Problemet er, at man kan miste hele familiens fælles datalager, hvis serveren bliver stjålet eller ved brand.
Disken er beskyttet er en hullet låge i stål og fancy blå dioder angiver, hvor mange diske man har i serveren. På bedste servermanér lægges nye diske først ned i en skuffe, der skubbes ind på sin plads og derefter låses fast med en klemme. Dette kan gøres mens serveren kører. Der er dog en særlig lås på den nederste disk, der indeholder serverens styresystem, så man ikke risikerer, at hive den ud under drift.
Gennemtænkt og simpelt hardwaredesign
Hullerne i lågen sørger for god luftgennemstrømning, der drives af to store fans, der sidder på bagsiden. Det foregår overraskende stille i betragtning af, at det er klemt en del hardware ned på ret lidt plads. Det må resultere i den del varme. –Særligt når hele familien henter musik, ser film og foretager backup samtidig og flere diske er i gang.
Serveren er meget enkel, og det gør opsætning til en leg. Bagpå er der blot et strømstik, et netværksstik og tre USB-porte. USB-portene kan blandt andet bruges til at printer, der således bliver en netværksprinter. Portene kan også bruges som ekstra lagerplads med USB flash ram. Der er således ikke mulighed for at slutte hverken skærm eller tastatur til serveren, al håndtering foregår via en af netværkets andre computere.
Simpel installation – på det rette netværk
Installationen er ret simpel. I med netværkskabel, strøm og serveren er på netværket – i teorien. Da vi prøvede, var der ingen forbindelse overhovedet fra det medfølgende program. Efter en større fejlsøgning viste det sig, at serverens netkort ikke er bagudkompatibelt med vores netværks ældre D-Link router, som ellers håndterer andre servere og computere på lille netværk. Efter installation af en ny router var der hul igennem, og opstartsprogrammet kunne installere software på serveren via pc.
Først installeres et hjælpeprogram fra HP, dernæst etableres kontakt til serveren og selve installationen af Windows Home Server begynder. Det anbefales at dette gøres over kablet netværk, for det er et helt styresystem, der skal overføres fra pc til server. Denne proces tager det meste af en time, og der hentes samtidig automatisk seneste opdateringer fra nettet. Opsætningen af brugerkonti fungerer nemmest ved at man kopierer sin Windows brugerkonto til serveren. Dermed har man automatisk adgang til serveren, når man logger ind på sin pc.
Et intelligent netværksdrev
Der er flere måder at håndtere filer og browse i sine mapper serveren. Microsoft har en serverkonsol, som er temmelig farverig og HP har lavet en lidt mere skrabet udgave med nogle lidt ligegyldige billeddelingsfunktioner. Konsollerne er egentlig bare grafiske brugerflader, der giver overblik over mapper og tillader administration og håndtering af filer, ligesom de også med få klik kan udføre opgaver som komplet backup af en pc.
I det daglige går det nemmere med at håndtere sine filer via en browser eller stifinder. Skriver man //HPserver i sit adressefelt har man adgang til hele filstrukturen, og det vil for mange nok være den nemmeste vej til at håndtere filer – præcist som det kendes fra et netværksdrev eller en delt mappe på en anden computer på netværket. HP Mediasmart Server opleves i bund og grund et netværksdrev med et lag af intelligens ovenpå.
Man betaler for design og enkelthed
Prisen på MediaSmart Server er i betragtning af hardwaren temmelig høj. 512 Mb Ram, en enkeltkerne 1,8 Ghz Sempron-processor og en disk på en halv terrabyte er ikke noget at råbe hurra for. – Det var det måske for fem år siden. Man betaler således meget for design, størrelse og enkel opsætning. Vores vurdering er, at serveren har et marked hos familier, der har et stort og delt medieforbrug og samtidig kræver en simpel og velkendt Windowsbrugerflade. HP MediaSmart Server er, næsten, en plug and play server, og det gør den unik, men vil man have frihed til at konfigurere og eksempelvis opsætte en rigtig hjemmeside, så er denne server ikke den rette løsning. Den er ganske enkelt for begrænset i sin funktionalitet til fordel for stabilitet og brugervenlighed.
For mange andre end den sikkerhedshungrende familie vil en ældre computer med store harddiske relativt enkelt kunne omdannes til en tilsvarende server med præcist samme funktioner. En OEM-version, altså kun softwaren, af Windows Home Server kan købes for 870 kr., og en 500 gigabyte harddisk fås nu for under 500 kr.
Ikke for pilfingre
Et af problemerne med HP MediaSmart Server er, at man kun kan opgradere den med flere harddiske. Åbner man til bundkortet ryger garantien, og det betyder, at man ikke uden risiko kan tilføre mere ram. Det er ærgerligt, for bundkortet i HP MediaSmart Server kan faktisk supportere op til 2 Gb ram. Det samme gælder processoren, der uden videre kan opgraderes med en billig og mindre strømslugende 2.6 Ghz Sempron. Disse forbedringer er naturligvis allerede testet af entusiaster, men det er bestemt ikke pilfingre HP MediaSmart Server er beregnet til.
Som alternativ til HPs hjemmeserver bør NAS-servere nævnes. De er egentlig blot en eller flere harddiske i et kabinet på et netværk, men mange af dem tilbyder også adgang via Internettet, faste backup-rutiner, stream og prisen er betydeligt lavere end de næsten 4.000 kr. HPs MediaSmart koster. En NAS-server vil kunne løse stort set de samme opgaver med lille smule teknisk snilde.
HP MediaSmart Server specifikationer:
Processor: AMD 1.8 Ghz 64-bit Sempron
Netværk: 10/100/1000 (Gigabit) Ethernet
Harddisk: 500 gigabyte SATA 7200 RPM
RAM: 512 MB DDR II SDRAM
Maksimal lagerkapacitet: 6 Terabytes
Maksimalt antal brugere: 10
Printserver: Op til 4 USB printere
HP MediaSmart Server er set til 3.817 kr.