Rekorder bliver dagligt slået på internettet siden konflikten brød ud. Kombinationen af at mange ikke går på arbejde, og at flere aviser ikke udkommer på papir gør, at dagbladenes internettjenester bliver opsøgt som aldrig før.
Politikens webside er de seneste to dage blevet besøgt af flere end 160.000 læsere om dagen. Det er en firedobling af den normale besøgsrate, og mere end avisens daglige oplag. Webredaktør Johs Johansen siger: “Det er rigtig mange søgninger. 6.000 har tilmeldt sig vores nyhedsliste, som vi oprettede i begyndelsen af konflikten allerede første dag. Man skal dog huske på, at de store tal kun er eksponeringer, altså antal læsere der har åbnet vores side, det siger ikke noget om, hvor mange der læser avisen.” På Jyllands-Postens netavis er der ligeledes travlt. Journalist Henrik Rewes har ikke set noget lignende: 167.000 besøgende
“I mandags havde vi 167.000 besøgende på netavisen, og det er mellem to og tre gange så meget som på en normal dag. Vi ligger jævnt højere end ved folketingsvalg og andre store begivenheder,” siger han.
Børsens hjemmeside har i konfliktdagene besøg af op mod 80.000. Det normale er 30.000 dagligt.
“Denne konflikt indebærer, at netaviserne viser sin sande styrke som alternative nyhedsformidlere, og det er på flere måder en generalprøve for, om de virker ordentligt,” siger Børsens IT-redaktør Niels Barfod.
Han mener, at netaviserne på længere sigt bliver en så almindelig del af folks daglige nyhedsformidling, at de trykte aviser bliver nødt til at omdefinere deres rolle.
Avisritual
Det er medieforsker ved Roskilde Universitetscenter, lektor Jørgen Poulsen, uenig i.
“At læse avis er er ritual. Læserne vil helst have lidt af det hele over morgenkaffen. Det er kun i forbindelse med dramatiske situationer som konflikten, at folk skaffer sig målrettet viden på denne måde,” betoner Jørgen Poulsen.
Til gengæld tror han, at netaviserne finder deres marked blandt folk, der arbejder på kontorer. Her er internet, og folk kan søge målrettet information i forhold til dagens arbejde.