Kommune svigter kræftramt barn

En mor til tre bliver nægtet nogen form for offentlig hjælp. Trods et kræftramt barn, må hun kæmpe for mad på bordet. Faaborg-Midtfyn kommune på Fyn nægter hende både hjælp til børn og den basale kontanthjælp. Lægerne ryster på hovedet.

Lone Olesen fra Midtfyn har igennem ti år selv passet sin kræftsyge og hjerneskadede dreng, Mathias, og to andre børn uden at modtage nogen form for offentlig hjælp.
Mathias har prøvet at gå i skole, men da han har svært ved at modtage og bearbejde sanseindtryk, gik hans udvikling i den forkerte retning. Lone Olesen greb ind og tog Mathias hjem fra skole for at genoptage genoptræningen og undervisningen i hjemmet.

Droppet af velfærdssystemet
Lone Olesen har arrangeret socialt samvær med Mathias’ venner i fritiden, så han får dækket de sociale behov, og i det hele taget har hun arbejdet hårdt gennem mange år for at skabe en normal tilværelse for sin syge søn. –Men det er kommunen ikke enig i, og i stædighed har sagsbehandlerne nægtet hende støtte med mindre Mathias kommer i skole igen. Det er på trods af at lægerne, mener det er bedst for Mathias at få undervisning hjemme. Det er snart to år siden, at Lone tog ham hjem fra skolen, og lige siden har kommunen nægtet hende nogen form for støtte.

”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at noget som det her kunne ske i Danmark. Det danske velfærdssystem har simpelthen droppet mig og min familie,” siger Lone Olesen.

Læger kan ikke overbevise kommunen
Hun har to lægeanbefalinger fra overlæger på Odense universitetshospital, som anbefaler hjemmeundervisning af Mathias. Læger, som kender Mathias, og som har fulgt ham siden han blev syg for snart 10 år siden. Faaborg-Midtfyn kommune nægter at forholde sig til disse lægeerklæringer, fordi de ikke har bedt Lone om dem. Hele kommunalbestyrelsen i Faaborg-Midtfyn kommune er bekendt med sagen, men de bakker fagsekretariatet op om deres beslutning om, at Mathias skal i specialskole. Det er således en samlet kommunalbestyrelse, som passivt ser til, at en enlig mor som på bedste vis tager ansvar for sit handicappede barn nu ikke har råd til mad til sine børn. Lone har nu i 14 måneder klaret sig af en kassekredit og fondshjælp. Pengene er brugt op, og venner og bekendte har startet “Mathias støtteforening”.