Kun en fusion mellem MD Foods i Storbritannien og et eller flere af de konkurrerende britiske mejerier kan skabe betydelige gevinster på det overfyldte mælkemarked. Det er holdningen hos en af de aggressive investorer i det kuldsejlede MD Foods International (MDI), fondsdirektør Niels Hougaard, Kommunernes Pensionsforsikring (KP).
KP, PKA, Codan og de andre knap 20 aktionærer med samlet 49 pct. af aktierne i MDI fik efter benhård kamp tilkæmpet sig en mulighed for om nogle år at begrænse tabene i MDI samt et lille, nærmest symbolsk plaster på såret til en værdi af 20 mio.kr.
Dermed kan de betydende britiske mejerier, hvoraf de største er Express Dairies (en del af Northern Foods-koncernen), Unigate og Wisemans begynde at slikke sig om munden og gøre klar til en belejring af MD Foods. Især hvis det nuværende kapitalindskud fra MD Foods Amba ikke rækker, og der skal mere til.
Konkurrenter klar
Den dramatiske udvikling i MDI de seneste fem-seks måneder følges intenst af de britiske konkurrenter, der nu med en svækket MD Foods-koncern kan begynde at ane det danske bytte.
Hidtil har MD Foods-ledelsen dog konsekvent afvist at blive opslugt, men derimod meget markant signaleret fusionsønsker – hvis det bliver med det danske selskab, som det fortsættende selskab.
Beskedne overskud
Forventningerne til det nye rekonstruerede MD Foods International Group A/S er beherskede. På trods af, at der er kappet en stor del af gælden, ventes kun beskedne overskud de følgende år.
Samlet har aktionærerne i MDI tabt 1,3 mia. kr., heraf har KP alene tabt 96 mio. kr. Men muligheden for at tjene noget at det tabte ind igen, sker kun hvis det nye, rekonstruerede britiske MD-selskab udvikler sig positivt over de næste år – dog senest inden udgangen af år 2001.
Begrænset tro på MD
Niels Hougaards tiltro til, at MD Foods selv kan skabe resultater i Storbritannien er meget begrænset.
“Vi forventer klart en fusion i England. Og for os er det ligegyldigt om det bliver MD Foods eller en britisk mejerikoncern, der bliver det fortsættende selskab,” lyder det kontant fra Niels Hougaard.
KP og de andre aktionærer kan dog ikke længere direkte påvirke udviklingen, idet de eksterne investorers aktier ligger i skraldespandsselskabet MD Foods International.
Kampen mod MD Foods-ledelsen, der udover Jens Bigum også er MDI’s direktør Kim Nielsen og MDI-bestyrelsen, hvoraf de mest kendte er den tidligere skibsreder i A.P. Møller, advokat Leif Arnesen, og den tidligere direktør i Phønix, K. Koch-Jensen, har fra modstanderside især været ført af Niels Hougaard og i endnu højere grad af Peter Zobels udsendte, finansdirektør Michael Colding-Jørgensen, Codan. En kamp, som nu også giver en gevinstmulighed til de fire involverede banker, Den Danske Bank, Unibank, BG Bank og Jyske Bank.
Disse fire bankkreditorer har samlet udlån på 1,5 mia. kr. til MDI-koncernen, men ejer også samtidig sammenlagt aktier for knap 10 pct. i MDI. Et tab på 120-130 mio. kr., som for længst er afskrevet. Nu får bankerne så også denne såkaldte up-side mulighed.
Bankerne har i langt højere grad været bekymret om deres udlån, og rekonstruktionsplanen, som den nu foreligger har Jens Bigum og hans folk da også forhandlet på plads med de fire banker med bankdirektør Peter Straarup, Den Danske Bank, i spidsen.
Tab på 350 mio. kr.
Det samlede tab for bankerne kan, som det ser ud i dag, opgøres til omkring 350 mio. kr., omregnet til nutidskroner. Dels tab på bankernes aktiepost, dels tab i forbindelse med, at store dele af kreditten, der ligger tilbage i MDI, gøres rentefri over de næste fire-fem år.
Bankerne har således ikke konkret måttet afskrive på deres tilgodehavende, og hvad der er meget vigtigere; fra at have en usikret gæld i det syge MDI er det nu blevet forvandlet til en gældsforpligtelse, der er garanteret af landmændene i det andelsejede MD Foods Amba.