Kriminalitet: Svensk aktion mod landevejsrøvere

Indbrud i turistbiler på E6 i det vestlige Sverige får politi, turistforeninger og myndigheder til at gå sammen for at beskytte turister.

Tyverierne sker om natten på ubevogtede rastepladser. De foretrukne ofre er autocampers og campingvogne, der overnatter alene i vejkanterne.
»Det er meget ressourcekrævende at anholde gerningsmændene. De arbejder om natten, og vi er nødt til at gribe dem på fersk gerning for at kunne straffe dem«, siger kriminalinspektør Per-Arne Nilsson fra politiet i Västra Götaland.
Han deltager i et nyt samarbejde, Projekt vägstolder 2000, der skal oplyse om risikoen for tyveri og indbrud på rastepladser. Tendensen går mod færre, men mere og mere voldelige overfald. Indtil videre er ingen af gerningsmændene anholdt.
Forrige år var der 60 indbrud hos campister på de svenske landeveje, og sidste år var der 20. Til gengæld er episoderne blevet voldsommere.
Senest blev fire polske turister passet op på en af rastepladserne ved E6 i Halland 40 km fra Halmstad. Deres bil fik smadret alle ruder, og de fire polakker måtte en tur på skadestuen efter overfaldet.
Gerningsmændene havde udgivet sig for at være civilklædte politibetjente.

SIKRET RASTEPLADS
Kriminaliteten har fået Tanum Kommune til at overveje en sikret rasteplads ved hovedvej E6, der er den foretrukne vej gennem Sverige mod Norge for turister.
»Vi mener, at løsningen er en overvåget rasteplads, hvor campinggæsterne kan sove trygt«, siger Anders Eklund, der er forvaltningschef i Tanum Kommune. Den løsning kræver dog en konstant politiovervågning, og det er der ikke ressourcer til, lyder det fra politichef Folke Åsberg i Tanum.
Kampagnen imod indbruddene indledes med omfattende skiltning på rastepladserne. Her vil der blive oplyst om risikoen for overfald på flere sprog, og der vil blive givet gode råd om opbevaring af værdigenstande.
Kampagnen råder også folk til kun at overnatte, hvor der er andre overnattende campinggæster. Bag initiativet står flere turistforeninger, kommuner, en campingorganisation og politiet.