Siden 1990´erne har et system til kvalitetsstyring bredt sig fra bilindustrien til snart sagt alle industrier, der opererer internationalt. PPAP, der står for Production Part Approval Proces, sigter mod at håndtere processer, målinger og risici for alle typer komponenter ,og metoden er efterhånden blevet et helt centralt element for virksomheder, der ønsker at være med i den globale konkurrence.
De store virksomheder som Danfoss, B&O og Vestas har gjort det længe. Alle de danske underleverandører til bilproducenter kender også alt til PPAP, – en metode til at sikre komponenters kvalitet og oprindelse på tværs af leverandører. Metoden har bevist sit værd i de store industrier, og den er efterhånden blevet et krav, hvis man ønsker at handle internationalt. Derfor står en lang række danske virksomheder over for at skulle indføre PPAP – nu eller i den nærmeste fremtid.
PPAP er produktets DNA
“At indføre PPAP er en omfattende proces, men der er ingen vej udenom, hvis man skal være med på de store markeder. To ting er helt væsentlige: at man inddrager hele virksomheden, og at man investerer korrekt, så man har et brugbart datagrundlag,” lyder det fra Cand. Oecon. Otto N. Rasmussen, der som konsulent har hjulpet danske virksomheder med at implementere PPAP. Han anbefaler, at data opsamles og registreres systematisk via et åbent og enkelt system, som IPW´s applikationer til dataopsamling. Det er nemlig vigtigt, at alle dele af organisation har tilgang til de data, der udgør PPAP, fordi de er så forskelligartede. Man kan sammenligne PPAP med et produkts DNA, fordi samtlige oplysninger om beskaffenhed, kvalitet, hvordan det er produceret, hvor og hvornår, samt hvilke elementer der indgår.
Ny måde at samarbejde på
Det er således en fejl, hvis PPAP kun håndteres fra en enkelt afdeling eller blot en del af virksomheden.
“PPAP skal ikke ses som endnu et lag af administration, som skal implementeres. En korrekt PPAP- implementering gør, at virksomheden kan begynde at samarbejde og producere på en helt ny måde, med større præcision og med et eksakt datagrundlag,” siger Otto N. Rasmussen.
Det giver virksomheden flere fordele. Først og fremmest kvalificerer man sine produkter til verdensmarkedet, men samtidig får man et system, der gør det enkelt at minimere sine fejl til et minimum.
PPAP er en fortløbende proces
“Det er en illusion at tro, at man kan blive fejlfri, men med PPAP og det rette system til dataopsamling kan man komme meget langt ned. Dermed kan der spares tid og penge, og indsatsen kan koncentreres om at forfine produktionen,” siger Otto N. Rasmussen.
Samtidig skal PPAP ses som en løbende proces. Kravene skærpes hele tiden til dokumentation og præcision, og det kræver systemer, der kan skaleres løbende – det er blandt andet derfor Otto N. Rasmussen anbefaler IPW´s systemer til dataopsamling. De kan nemlig udvides i takt med behovene, og virksomhederne kan selv håndtere systemet.