En storkonflikt vil få katastrofale følger for dansk landbrug. Mejerierne er ikke direkte omfattet af strejken, men blokader og mangel på brændstof kan tvinge landmænd til at hælde mælk på møddingen. Svineproducenterne vil allerede efter få dages konflikt være tvunget til at destruere deres dyr.
Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Povl Thomsen siger: “Mælken skal afhentes minimum hver anden dag. Bliver den ikke det, så vil det for en gennemsnitlig landmand koste nær 2700 kr. hver dag strejken varer. Køerne skal malkes alligevel, men mælken ryger direkte i gylletanken. En anden konsekvens er, at vi ikke kan få leveret foder, og når køerne først er gået ned i ydelse, så går der lang tid, inden de kommer op på det optimale niveau igen.” MD Foods er ved at lave nødplaner, så mest muligt mælk bliver hentet i tilfælde af strejke.
“Problemet ligger hos de private vognmænd, vi har til at køre for os.
De vil strejke, men vi vil køre med vores egne vogne i døgndrift, sålænge vi ikke bliver udsat for blokade og har brændstof nok,” udtaler Åge Grell kørselschef for MD Foods.
Store pladsproblemer
Svinestaldene landet over vil i løbet af få dages konflikt på arbejdsmarkedet være fyldt til bristepunktet. Det giver svineproducenterne to store problemer ifølge Kent Skaaning, der er formand for Landsforeningen af Danske Svineproducenter: “For det første bliver vi ramt specielt hårdt, fordi vores produkter ikke kan lagres som i andre erhverv. For det andet vil der allerede efter to dage opstå så akut pladsmangel, at dyrene skal slås ned. Vi har respekt for arbejdsmarkedets konflikt, men vi finder det urimeligt, at svinene skal tages som gidsler på den måde,” mener Kent Skaaning.
Svine-pukkel
For svinebranchen vil en strejke ramme lang tid efter, den er overstået. Den store pukkel af svin, der skal slagtes, vil nedsætte produktiviteten betydeligt, vurderer Kent Skaaning.