Ny dansk standard for fødevare-sikkerhed

En ny dansk standard for fødevaresikerhed kan gavne fødevareeksporten til USA.
Amerikanerne kræver nemlig, at importerede varer skal være produceret efter et system ved navn HACCP, og dette system er netop blevet certificeret som den første fødevarestandard i verden. Det betyder, at virksomheder nu kan få et stempel på, at produktionen er foregået under optimale sikkerhedshensyn. Stemplet letter sagsbehandlingen ved eksport af fødevarer. I Rønne ligger den eneste virksomhed, som har grebet chancen.

Stiller firmaet stærkt i USA

“Certificeringen stiller os stærkt over for det amerikanske marked, hvor myndighederne har krævet omfattende dokumentation for, at vi nu også levede op til kravene for fødevaresikkerhed. Nu kan vi gøre det meget nemmere ved at henvise til vores certificering af HACCP. Vi bliver kontrolleret af BVQI Denmark A/S, der er godkendt af Erhvervsministeriet,” fortæller Jette Hauberg Nielsen, der er kvalitetschef på fiskefabrikken A. Espersen i Rønne. Virksomheden er ved at få certificeret den samme standard på en afdeling i Polen.

Tillid til produkterne

Fra Erhversmininsteriet siger projektleder Jesper Halmind: “Vi har nu givet erhvervslivet mulighed for at få godkendt deres sikkerhedssystemer gennem os. Det er frivilligt, men vælger man at gøre det, så bliver der også stillet krav. Det vigtige er, at der bliver skabt tillid til produkterne, og det bliver der nu, for vi samarbejder jo internationalt.”