Nye vækstfremmere på vej

Antibiotiske vækstfremmere er på vej ud af staldene. Deres afgang har været forsinket af langsommelig EU-godkendelse af effektive alternativer uden de sundhedsskadelige bivirkninger som antibiotikaens.
Men New’add, bio’pro samt næsten 200 andre medikamenter med ligeså eksotiske navne er i dette forår på vej ind i landbruget. Fælles for dem er, at de ikke er antibiotika, men har samme vækstfremmende egenskaber. Nogle produkter virker afbalancerende på fordøjelsen på samme måde, som syrnede mælkeprodukter gør hos mennesker. Andre virker ved simpelt hen at smage godt, eksempelvis af hindbær, og derved forhøje dyrenes foderoptagelse.
Brancheorganisationen, Landsforeningen den lokale andel, har udviklet de to nye vækstfremmere New*add og bio*pro, der nu bliver introduceret på det danske marked. Udviklingschef Poul Erik Nielsen siger: “Den planlagte afgift vil fordoble prisen på antibiotiske vækstfremmere. Det vil nok få de fleste til at overveje andre muligheder. Samtidig viser det sig, at vores nye produkter er mere effektive end antibiotika. Der er derfor ingen tvivl om, at antibiotiske vækstfremmere vil forsvinde fra det danske marked.” Antibiotiske vækstfremmere virker ved at dræbe en del af de naturlige bakterier i dyrenes tarme. På den måde går foderet til dyret selv og ikke til at holde liv i bakterierne. Men bakterier har det som alt andet levende. De tilpasser sig, bliver resistente og overlever. Denne resistens kan overføres til menneskers sygdomsbakterier således, at penicillin ikke virker på infektioner.
Foderet er den største enkeltudgift ved dyrehold, så der er mange penge på spil ved selv det mindste udsving i foderoptagelsen. Derfor har det været svært for landmændene at undvære antibiotiske vækstfremmere, da der ikke var tilgængelige alternativer.