Rabatkuponer: Køb ind i Sverige med rabat

De svenske forbrugere er europamestre i brug af kuponhæfter og rabatordninger. Danskere kan også få klækkelige rabatter på dagligvarekøb i Sverige.

En lang række dagligvarer kan fås billigere, hvis man lige ved hvordan.
Det gør de fleste svenskere. De køber rabathæfter, samler kuponer eller udprinter gratis tilgodebeviser fra Internettet og indretter forbruget efter tilbuddene. Priserne er ligefrem indrettet efter, at forbrugerne i stor stil langer rabatkuponer over disken. Rabatordningerne er så udbredte i Sverige, at man nærmest snyder sig selv, hvis man ikke gør brug af dem.
For ti år siden indløste hver husstand i Sverige seks kuponer om året. I dag er antallet 26 pr. husstand, men befolkningen er delt i to: De, som bruger rabatmærkerne og de, som ikke gør. Det tager nemlig tid at klippe kuponerne ud. Det tager også længere tid at ekspedere kunder med rabatmærker i supermarkederne, og de, som ikke ønsker at bruge ordningerne, føler sig snydt og mener, at priserne burde sænkes til samme lave niveau uden særlige ordninger.

80 MIO. KUPONER
Fredrik Strömblad er medarbejder i virksomheden Kuponginlösen AB, der står for markedsføring og uddeling af 80 millioner rabatkuponer hvert år. Han mener, at kritikken er forfejlet.
»Vi uddeler årligt 450 til 500 mio. svenske kr. i form af rabatmærker.
Hvis de penge skulle bruges til at sænke priserne i dagligvarebutikkerne, så ville det være på kun tre promille. Desuden lever vi i en markedsøkonomi, hvor ingen varer sælges uden reklame eller markedsføring. Kuponordningerne er en glimrende og effektiv måde at nå kunderne på«, mener han.

JUNGLE AF ORDNINGER
En anden fidus med rabatmærkerne er, at prisen på udsalgsvarerne kan sænkes mere end ved normalt udsalg, fordi kunderne kun kan købe en vis mængde pr. mærke. Derved undgår butikkerne, at en lille gruppe kunder hamstrer hele lageret af en tilbudsvare.
Der har eksisteret rabatkuponer i Sverige i de seneste 30 år, og efterhånden har det udviklet sig til hel en videnskab. Der er en jungle af forskellige ordninger. Nogle bliver gratis husstandsomdelt, andre findes i butikkerne. Nogle bliver specifikt sendt til særlige kundegrupper som for eksempel nybagte forældre. Desuden er der ofte kuponer på dagligvareemballage.
På Internetsiden www.kupong.se findes der gratis rabatmærker til udprintning. De kan bruges i flere end 1.300 svenske butikker til varer lige fra kattemad og madolie til aviser og delikatessevarer. På siden vælger man, hvilken kommune, man vil handle i, og hvilken butik.
Dernæst kommer en liste over varer med beskrivelser og en kupon, som man kan printe ud og tage med i butikken. I de større byer i Skåne er der rabatmærker at hente til flere end 120 dagligvarer.