Ritt Bjerregaard rettede i går en svær kritik mod “USA og dets allierede” på gén-fronten. Forhandlingerne, der fandt sted i Cartagena i Columbia 14.-24. februar, skulle have mundet ud i en international aftale om gén-sikkerhed i FN-regi. USA, Canada, Australien og Chile, der går under navnet Miami-Gruppen, nægtede dog at underskrive aftalen, fordi de mener, at den ville være ødelæggende for handel med génmodificerede organismer (GMO).
Modstanderne af aftalen var ikke overraskende de store producenter og eksportører af génsplejsede landbrugsprodukter, mens Europa, som stort set ikke producerer GMOer, gik meget radikalt til værks for at sanktionere international gén-handel.
“Amerikanerne tolker det som en handelshindring fra EUs side, når vi forsøger at skabe et sikkert grundlag for handel med GMO. De evner ikke at skelne mellem fri handel og grøn handel, og de kom til mødet uden nogen vilje til at finde en løsning,” sagde en talsmand for Ritt Bjerregaard i Bruxelles i går.
Et af de punter, som amerikanerne nægtede at gå med til, var, at de enkelte lande kan nægte at indføre GMOer, bare der er en mistanke om, at produktet kan skade menneskelig sundhed eller forstyrre biodiversiteten, også selv om usikkerheden ikke er videnskabeligt begrundet.
USA derimod er uforstående overfor, at folkestemninger uden hold i videnskabelige facts skal ødelægge produktion og handel.
Forhandlingerne ventes at blive taget op igen til maj næste år i Nairobi.