Storslagterier kræver større ansvarlighed

De store slagterier går nu til modangreb i debatten om fødevarenes kvalitet, og kræver ansvarlighed i alle led. Formanden for Slagteriselskabet Danish Crown, Bent Claudi, opridser en række kritiske punkter, hvor han mener, der ikke er tilstrækkelig sikkerhed i øjeblikket: “Der er nogle, der ikke tager deres ansvar alvorligt. Det behøver ikke at være detailledet, det kan også være nogle fra den lange række af mindre pålægsproducenter. Vi kræver, at der bliver fokuseret på alle led i produktionen. Det kan være lagerforhold, transport, kølediskenes indretning og hvor meget der må være i dem,” siger Bent Claudi, der konstaterer, at sikkerheden svigter et eller andet sted.

Bestemt temperatur
“Når kødet kommer ud fra slagterierne, er det nedkølet til en bestemt temperatur, og det skal det blive ved med at være, indtil det ligger i forbrugerens indkøbsnet,” mener Bent Claudi, der frygter, at der kan ske temperaturudsving undervejs.
FDB, der er en af de største aftagere af Danish Crown kød, mener det er noget direkte sludder. Afdelingschef i FDBs centrallaboratorium, Karin Frøidt Petersen, siger, at slagterierne prøver at vaske hænder i detailledet: “Der er klare regler for, hvordan pålægsprodukter skal opbevares og transporteres. I kølebilerne har vi der temperaturskrivere, så vi kan gå tilbage, og se hvad der er sket og hvornår. Der er også klare regler for, hvor meget der må ligge i kølediskene, og det bliver løbende kontrolleret af vores teknikkere,” siger hun.

En anbefaling
FDB får en en anbefaling fra slagterierne, der siger, hvor lang tid varen er frisk. FDB sætter aldrig den sidste salgsdag senere end slagteriernes anbefalinger, understreger Karin Frøidt Petersen.
“Men vi kan ikke sige os fri for, at varer, der har overskredet sidste salgsdato, kan blive solgt ved en smutter,” siger hun.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen introducerer et nyt kvalitetsmærke til fødevarer i næste uge, der blandt andet skal garantere varens friskhed.