Unge vælgere rykker til venstre

De senere års højredrejning blandt de yngste vælgere er stoppet. Førstegangsvælgerne rykker denne gang til venstre, mener valgforskere.
Omkring 220.000 vælgere får den 11. marts mulighed for at deltage i deres første folketingsvalg. Doc. scient. pol. Palle Svensson mener, at flere førstegangsvælgere end ved sidste valg vil stemme til venstre for midten.
Det er normalt, at de unges stemmer bølger meget frem og tilbage, forklarer han: “Når vi har en højredrejning, så vil der automatisk ske en modreaktion, hvor nogle samles og bliver aktive, fordi de er i mindretal,” siger Palle Svensson fra Aarhus Universitet.

Ny tendens

De unges markante højredrejning ved folketingsvalget i 1994, da omkring 40 pct. stemte på Venstre og 16 pct. stemte konservativt, bliver derfor afløst af en mere venstreorienteret ungdom.
“Der har været en bevægelse fra midten af firserne og op til nu til fordel for de borgerlige partier hos førstegangsvælgeren, men tallene fra kommunalvalget i efteråret peger på, at de unge vælgere bevæger sig mod venstrefløjen,” siger lektor i statskundskab, Lars Bille.
Han mener, at førstegangsvælgerne som regel stemmer på fløjene, fordi de vil have klare budskaber og ren besked.

Sonar-tal

I et prøvevalg foretaget af Sonar for Jyllands-Posten sidste mandag fordeler de nye vælgere sig med 30,9 procent til Venstre, 19,4 procent til Socialdemokratiet, 15 procent til SF og 10 procent til både Enhedslisten og de konservative.
Den unge vælgergruppe dominerer tre steder og det er hos Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, hvorimod kun de færeste af Socialdemokratiets, Det konservatives Folkepartis og Centrum Demokraternes vælgere er fra den yngste gruppe.