Windows 7 – nyt eller snydt?

Vistas efterfølger Windows 7 er på gaden i den første beta-version, og vi bliver lovet et hurtigere, mere stabilt og samtidigt mindre hardwarekrævende styresystem. Det er jo lige, hvad vi har brug for, men holder løfterne?

Af Hans Henrik Lichtenberg, www.ytr.dk
Windows Vista virker måske stadig som et purungt styresystem, men det udkom faktisk helt tilbage i 2006. Nu er afløseren på banen i form af Windows 7. En voldsom revolution er der ikke tale om, det kan vi godt afsløre, men Windows har en lang række små forbedringer og nye smarte værktøjer, der virker helt naturlige, når man først lige har prøvet dem. Windows 7 ligner Vista meget, det er samme grundlæggende platform, og det at Windows 7 er fuldt bagudkompatibelt med Vista tyder på, at der ikke er de store ændringer i koderne bag. Vi har haft en betaversion til test, og det har været en spændende udflugt. Den endelige version kommer først på markedet i 2010, men allerede nu ses konturerne til et mere underspillet styresystem, hvor fokus ligger på enkelthed, hastighed og arbejdsglæde.
Microsoft har fået nogle drag over nakken med introduktionen af Vista. Folk synes ikke det tilbyder nok i forhold til XP, og både Mac og Linux har siden Vista-introduktionen haft vind i sejlene. Microsoft prøvede at sælge Vista på Aero og fancy grafiske features, men nu har Microsoft sadlet om og kodet et styresystem, der lægger vægt på de basale dyder.

Et optimeret styresystem
Først og fremmest er installationen den hurtigste og nemmeste Windows-installation, jeg nogensinde har prøvet. Det ser ud til at Microsoft er begyndt at vende skuden, og med Windows 7 leverer et styresystem, der er hurtigere og udnytter din hardware bedre. De seneste udgaver, Vista og XP, har begge stillet nye krav til computerens ram og grafikkort, men denne gang har vi et styresystem, som er superoptimeret. Blandt andet læser og skriver Windows 7 hurtigere fra USB-nøgler og de nye rambaserede diske, SolidStateDiske. Sagt med andre ord: Man skal ikke ud og købe ny computer for at få glæde af Windows 7. Dermed kommer Microsoft de mange klager i møde som Vista fik fra brugere, med ældre computere, der ikke kunne trække Vistas Aero og andre funktioner. Flere tests, der er udført af blandt andet gamingsitet firingsquad.com peger desuden på, at Windows 7 er blevet optimeret af Microsoft til at håndtere 3D-grafik – og dermed er et blevet et bedre styresystem for gamere.
Dertil kommer, at Windows 7 starter hurtigere op end både Vista og XP – og det er stadig den første offentlige betaversion, vi taler om.

Ny taskbar
Efter den hurtige installation, hvor man blot skal vælge sprog og vente på to genstarter er styresystemet parat til brug. Man havner på et skrivebord, der umiskendeligt er Windows og meget Vista-agtigt. Det første som falder i øjnene er taskbaren – den bunden af skærmen, hvor åbne programmer vises som ikoner. En nyskabning er at man kan flytte rundt på ikonerne og sortere dem som man vil. Taskbaren, der blev introduceret med Windows95 for fjorten år siden har været stort set uændret, men i Windows 7 er nogle af de smarte funktioner fra taskbars i styresystemer som Mac OS og Linux blevet indarbejdet i Windows-brugerfladen. Taskbaren, der viser aktuelle programmer, har den nye funktion at man både kan højre- og venstreklikke på ikonerne på den. Har man Explorer åbent og venstreklikker på det, så vises de seneste websteder du har besøgt. Har du flere Explorer-vinduer åbne så kan du højreklikke og se hvilke websites der er aktive i de forskellige browservinduer. Det skal nok prøves i virkeligheden, for det er mere smart, end det lyder.

Mange små forbedringer
Et klik på startknappen nede i venstre hjørne åbenbarer ikke nogle nyheder, alt er som i Vista. De helt store nyskabelser skal findes i hastighed, brugervenlighed og i den måde vinduerne håndteres på. Hvor Vista skulle sælges på det grafiske, er det daglig brug som Microsoft har haft fokus på med Windows 7. Eksempelvis er der kommet hele 21 nye genveje til, som skal gøre hverdagen nemmere. De fleste af de nye genveje er windowstasten i kombination med et bogstav. Det kan være Win+Shift+Left, som hopper til venstre skærm, hvis man har to skærme koblet på sin computer. Win++ zoomer ind på skærmen, Win+- zoomer ud, og med Win+(et tal) åbner man en ny version af det program man allerede har åbnet – tallet refererer til programmets placering på taskbaren.

Nye programmer og ud med de gamle

I bestræbelserne på at gøre Windows 7 mindre og mere strømlinet har en del mindre programmer måtte lade livet. Microsoft har tydeligvis været ude med riven og har fjernet alt det overflødige flæsk, som alligevel ikke sælger eller gør den store forskel. I stedet er de mere nødvendige programmer blevet opfrisket, med mere tidssvarende design og flere funktioner.
Det gælder Microsofts MovieMaker, Windows Photo Gallery og Windows Mail. De kan dog hentes gratis på Microsofts website. Til gengæld har flere mindre systemprogrammer fået en overhaling. Det gælder defragtmenteringsprogrammet, som har flere muligheder for planlægning, blandt andet kan man vælge forskellige kalendersætninger for forskellige harddiske. Defragmenteringen går i øvrigt hurtigere end i tidligere versioner af Windows.

Opgraderinger over hele linjen

Den lidt tarvelige backup fra Vista har også fået en tur. Nu er det muligt at lave backup til netværk og en række nye funktioner er tilgængelige. Blandt andet kan man udvælge enkelte filer eller mapper – en funktion, der på mystisk vis ikke fandtes i den gamle version. Dertil kommer et nyt værktøj kaldet ”snipping tool”. Det er en slags udvidet ”print screen”-værktøj.
Paint, som vi kender helt tilbage fra 1985 i, da tegneprogrammet var bundlet med Windows 1.01, er blevet opgraderet væsentligt, og det samme gælder den basale teksteditor Wordpad.

Bibliotek erstatter dokumentmappe
En anden nyskabelse er den mappe, som er sat til automatisk at gemme dine filer. Den hedder i Vista ”Dokumenter”. I Windows 7 hedder den ”Biblioteket”, og i modsætning til tidligere behøver dine filer ikke at ligge i selve mappen. Hvis du eksempelvis har en anden computer, hvor nogle af dine dokumenter ligger på, så kan de vises og håndteres, som om de var i Biblioteket. På den måde samles alle dine filer et sted, og det minimerer bøvlet med at finde filer i mapper forskellige steder.
Windows 7 har også optimeret batteriforbruget på bærbare computere. Blandt andet ved at nedtone skærmens lysstyrke automatisk, når den ikke bliver brugt.


Langt mere end en Servicepack til Vista

Det lyder måske lidt kedeligt der hele, der er ikke meget fyrværkeri, som da Vista blev lanceret, og en håndfuld nye genveje er næppe nok til at få folk til at betale for en opgradering til Windows 7. På den anden side vænner man sig hurtigt til de mange små nyskabelser, som gør, at alle de små rutiner bliver lidt hurtigere. Sammen med den øgede hastighed og de smarte nye muligheder, som beskrives nærmere her ved siden af, kan Windows 7 godt gå hen og blive det operativsystem, som sætter standard i det kommende årti. Efterhånden som man lærer Windows 7 bliver det helt tydeligt, at der ikke blot er tale om en udvidet servicepack til Vista, men et selvstændigt system, som vinder ved nærmere bekendtskab.
Til slut skal det også siges at Windows 7 ikke er gået ned en eneste gang i de uger, vi har testetdet.

10 cool nyheder i Windows 7
Windows 7 er fyldt med en masse små nyheder, som gør det hele lidt nemmere, sjovere og smartere. Det ser ud som om fokus i høj grad har været på at gøre håndtering af mange vinduer nemmere. Her er en håndfuld af de smarte løsninger, som skal få verden til at skifte fra Vista til Windows 7:

Aero Shake
Træt af alle de åbne vinduer? Tag fat med musen i toppen af det vindue du gerne vil have til at stå alene og ryst! – Alle de andre vinduer bliver minimeret. Samme ting kan gøres med den nye genvej: Windows-tast + Home-tast = alle inaktive vinduer bliver minimeret. Tryk Windows-tast + Home-tast igen, og de genfinder deres oprindelige placering. Genialt når man lige skal finde en genvej på skrivebordet, men ikke vil minimere sit browservindue.

Den sorte boks
Hvad var det lige der gik galt? Har man en computer, så kender man det spørgsmål. Svaret er til gengæld ofte det rene gætværk. I Windows 7 introduceres et program, som skal afhjælpe dette problem og inspiration er hentet i flyenes sorte boks, som logger alle begivenheder og dermed kan afsløre hvad der gik galt, hvis uheldet er ude. Programmet, der hedder psr.exe ligger under kontrolpanelet, og optager alt hvad der sker på skærmen, hvad der kører i baggrunden og hvad brugere foretager sig. Efter optagelse bliver en udførlig rapport med billeder og forklaring på hvad der evt. er sket af fejl. Smart til at finde fejl.

Hurtigt kig på skrivebordet

Når du har en masse programmer åbne, kan du I Windows 7 bruge tastekombinationen Windows-tast + mellemrumstast for at få vist skrivebordet. Når du slipper tasterne er du tilbage ved udgangspunktet. Denne funktion har desuden fået sin egen faste knap helt til højre i bunden af skærmen ved siden af uret.

Eksternt display

Flere og flere bruger deres computere til film, flere skærme eller til projektor. De har ofte haft vanskeligheder, fordi deres styresystem ikke har genkendt en ny skærm eller projektor. – Og så står man der som læreren, der ikke kan få overheaden til at virke. Løsningen hedder i Windows 7 Win+P. Det åbner et vindue som tackler problemerne for dig. Du kan vælge mellem at bruge den nye skærm alene, klone eller bruge begge skærme som en stor. Med dette værktøj kan der lynhurtigt skiftes mellem indstillingerne og mange skærme.


Flyt rundt på taskbarens ikoner

På den nye taskbar eller proceslinje, som den hedder på dansk, kan du flytte rundt på ikonerne. Det smarte er nu, at de efter deres placering automatisk bliver tildelt et nummer. Nu kan man oprette en ny udgave af et allerede åbent program ved at taste Win+1, Win+ 2, Win+3 osv. Det er meget brugbart, når man skal bruge en ny udgave af eksempelvis notepad eller regnemaskinen.

Avanceret vinduesskift

En anden funktion superbrugere vil elske er en ny form for “Alt + Tab” skift på tværs af vinduer inden for det samme program. For eksempel, hvis du har fem Outlook vinduer med beskeder åbne sammen med ti andre vinduer, kan du hurtigt bladre gennem blot Outlook-vinduerne ved at holde Ctrl-tasten nede, mens du gentagne gange klikker på Outlook-ikonet. Dette vil skifte gennem hvert af de fem Outlook vinduer, og det er langt hurtigere end åbning med den traditionelle Alt + Tab-kombination.

ISO-brænding

Hvis du nogensinde har haft brug for at brænde et ISO-image, så er der hjælp at hente her. Windows 7 genkender ISO-filer, og hvis man højreklikker på dem, kan man brænde dem direkte til en skrivbar DVD eller CD. Det har tidligere krævet, at man hentede et sharewareprogram på nettet eller købte et program.

Nyt backup-program
Det backup-program, der var indbygget i Windows Vista var et af de mest værdiløse programmer, der nogensinde er leveret med et operativsystem. Det i Windows 7 er faktisk nyttigt, og jeg vil bruge hele tiden. Du kan vælge enkelte filer og mapper, som du vil sikkerhedskopiere, noget der var ikke muligt i Windows Vista, og der kan gemmes på netværksdrev.

Biblioteket – dit virtuelle hjemmemarked

Tidligere versioner af Windows har næsten tvunget brugerne til at organisere alle filer og dokumenter i mappen Dokumenter i din brugerkonto. Sådan er det ikke med Windows 7. I stedet for at organisere dine filer og mapper i mappen Dokumenter, er de i stedet en samlet ”Bibliotek”-mappe, der er opdelt i separate mapper: downloads, musik, billeder og videoer.
Disse biblioteksmapper kan indeholde mapper fra andre steder på dit netværk. For eksempel, hvis du har tre pc’er, og du vil kunne se alle dine filer fra alle computere på ét sted, kan du trække dem til dit bibliotek. Disse mapper vil stadig være i deres oprindelige placeringer, men også vil dukke op i biblioteket på din maskine.

Jump list – hurtig adgang

Højreklik på et programs ikon på proceslinjen, og du vil finde Jump List. Her kan du se en historie liste over de seneste åbne filer – eller websteder, i tilfælde af Internet Explorer – samt en række opgaver i forbindelse med dette program. Det gør det nemt at finde filer og udføre forskellige opgaver, når der er mange vinduer åbne samtidigt.

Windows 7 først i butikkerne om et år
Windows 7 blev i midten af januar udsendt i en betaudgave, som frit kunne downloades af interesserede. Den udgave vi har testet er således ikke den endelige version, men en betaversion. Betaversionen kunne hentes i to uger i januar og Microsoft havde begrænset antallet af downloads til 2,5 millioner. Det lyder måske af meget, men interessen var så stor at Microsoft måtte opgradere til hurtigere servere med mere båndbredde for at kunne følge med efterspørgslen.

”Der kan endnu nå at komme mange ændringer i den færdige version, som efter planen udkommer til februar 2010,”

siger Mortimer Liebman, Windows consumer divisionschef, Microsoft Danmark til PC-Planet. Han kan dog ikke komme ind på i hvilke ændringer, men understreger, at det er vigtigere at have et gennemtænkt styresystem end at komme hurtigt på markedet. Dansk version af Windows 7 vil også udkomme i februar 2010.
Betaversionen er fuldt funktionsdygtig, men den aktiveringsnøgle, som fulgte med udløber til august 2009. Derefter begrænses styresystemets funktioner. Dermed er der ikke nogen mulighed for at basere sig på Windows 7 endnu.

Billedtekster:

Skrivebord:
Skrivebordet i Windows 7 bringer ikke mange overraskelser i forhold til Vista. De store hemmeligheder gemmer sig under overfladen.

Snippingtool
Med Snippingtool kan et hvilket som helst udsnit at skærmen klippes ud og pastes til et hvilket som helst program. Det er super som et mere alsidigt alternativ til Print Screen funktionen.

Bibliotek
Biblioteket i Windows 7 erstatter ”Mine Dokumenter” og fungerer som en virtuel mappe der samler filer fra mange forskellige lokationer, eksempelvis netværk og internetmapper.