Al know-how om svejsning samlet ét sted

Udvikling af svejserobotter til flere mio. kr. eller en brugt CO2-svejser? Lemvigh-Müllers kompetencecenter for svejseteknologi kan det hele. Afdelingen, der blev oprettet sidste år som dedikeret kompetencecenter, samler al viden om svejsning, reservedele, salg og ikke mindst udvikling.

Lemvigh-Müllers svejseafdeling i Rønde er et af Lemvigh-Müllers særlige kompetencecentre. Her er samlet al viden om svejsemateriel samt salg og lager, som er under udvidelse. Centrallageret ligger i Kolding, og her er mere end 500 tons svejsetråd altid opmagasineret. Det gør Lemvigh-Müllers svejsecenter til et af de største i landet. Afdelingen i Rønde ledes af salgschef Poul Bonde, der startede afdelingen som specielt kompetencecenter i maj 2006.

Synergi mellem afdelinger
En af de store fordele ved at drive et kompetencecenter i Lemvigh-Müller-koncernen er de mange muligheder for synergi mellem de forskellige afdelinger, mener Poul Bonde.
”Når vi er så store i Lemvigh-Müller, er det på mange måder selvforstærkende. Ingen har så stor kapacitet eller så bredt et netværk, og det er en fordel, fordi mange kunder foretrækker kun at handle ét sted.
I alle industrier er dokumentation og styring via IT netop nu en kritisk faktor. Det afspejler sig i, at den service, som svejseafdelingen i Rønde oftest foretager på svejseanlæg, er udskiftning af printkort i svejseapparater, men også i de specialopgaver afdelingen får. Her er Lemvigh-Müllers ekspertise inden for automatisering et vigtigt element, og det er med til at placere svejseafdelingen i Rønde som et af landets absolut førende videnscentre inden for automatiserede svejseanlæg. Poul Bonde oplever i øjeblikket en voldsom efterspørgsel både fra de mange selvstændige smedevirksomheder og de større industrivirksomheder. Særligt vindmølleindustrien er i den forbindelse interessant, og Poul Bonde har været involveret i flere større projekter, blandt andet opbygning af svejsetårne, der svejser mølletårne sammen hos vindmølleproducenten Vestas. Projektet inkluderer mange af Lemvigh-Müllers samlede kompetencer, deriblandt automatisering, og her har afdelingen sat nye, innovative standarder for industriel svejsning.

24-timers service

En række af de større svejseudstyr er så specialiserede og dyre, at de kører i enten døgndrift eller to-holdsskift. Det stiller krav til serviceaftaler og svejseafdelingens tilgængelighed. Den daglige åbningstid er 07:00 til 17:00, men er der problemer med de større maskiner, kan man ringe døgnet rundt.
Afdelingen har 22 svejsespecialister og 5 servicebiler, der kører over hele landet. På værkstedet repareres alle typer af svejseanlæg, og værkstedet klargør også nye anlæg, så det er klar til at vore sælger kan give en demonstration til den nye ejer.
”En stor del af vores service er naturligvis rådgivning om tekniske detaljer. 90 pct. af alle svejsetråde er standardvarer, som ingen har problemer med at indkøbe, men i nogle situationer kræver det specialviden at rådgive om tråde til usædvanlige materialer eller svejsninger, der udsættes for meget hårde påvirkninger. Eksempelvis kræver vindmøllerne de helt rigtige svejsetråde med fyldig dokumentation, og det kan vi hjælpe med enten i kraft af vores egen viden eller via vores udenlandske netværk,” fortæller Poul Bonde.

Svejseafdeling udvider

Den stigende efterspørgsel betyder, at Poul Bonde nu er i færd med at udvide. De fysiske rammer skal udvides med 150 m2 for at få plads til lager, og der er nyansættelser på vej, fordi de nuværende medarbejdere har så travlt, at kundeplejen i perioder forsømmes.
”Det er faktisk alle typer kunder, der øger efterspørgslen i øjeblikket. Opsvinget kan tydeligt mærkes, og det er vores opgave at følge med og samtidig sikre, at vi er parate til, at markedet ebber ud igen,” fortæller Poul Bonde. Hans vision i den forbindelse er at forblive en full-service-virksomhed, som i kraft af Lemvigh-Müller-netværket har et stærkt bagland, hvad angår innovation og logistik.

Kompetencecenter og Prodan i nært samarbejde
Prodan er storkunde hos Lemvigh-Müllers svejseafdeling i Rønde. Afdelingen leverer gas, tråd og specialudstyr til Prodans produktionslinjer, som fremstiller tonstunge ståldragere, fine tandhjul i messing, udstyr til rumfartsindustrien og meget andet.

En af svejsecenterets store kunder er smedevirksomheden Prodan i Randers, som er en ny virksomhed, der er opstartet af 4 mindre smede og specialvirksomheder. Den 130 mand store virksomhed er netop ved at samle alle aktiviteter under ét tag i Randers for at kunne udnytte de stordriftsfordele, der er ved at have eksempelvis ét lager. Prodan forarbejder alt i stål og plast – herunder tandhjul, underleverancer af stålelementer og specialkomponenter til så forskellige brancher som landbrug, fødevareindustri og rumfart.
Disse brancher stiller store krav til præcision og dokumentation. Alle svejsninger skal logges, så kunden kan finde tilbage til eksakte data om enhver svejseklat i tilfælde af uheld.
”Sidste år investerede vi 20 mio. kr. i nye maskiner,” siger medejer af Prodan, Jørgen Dam Nielsen.

Plasmaskærere og svejserobotter
De største maskiner, Prodan har indkøbt, bruges til at producere stålelementer til vindmølleindustrien. Den nyeste svejserobot er således i gang med at masseproducere en serie ståldragere til en hejsemekanisme, som skal operere inden i de største mølletårne. Her bruger Prodan de muligheder, der er for at dokumentere arbejdsgangen ned til mindste detalje. Hver eneste ståldrager får printet to referencenumre, som henviser til et datasæt om alle de svejsninger, robotten har foretaget på den pågældende enhed. Det gør fejlfinding og kvalitetssikring til en integreret del af produktionen og sikrer, at Prodan også i fremtiden vil kunne leve op til de krav, der bliver stillet til underleverandører. Al tråd og gas til svejserobotten leveres af Lemvigh-Müllers svejseafdeling i Rønde.
Ud over svejsning er Prodan blandt de foretrukne inden for udskæring. Den forretningsdel varetages primært af en enorm plasmaskærer, der blandt andet bruges til at skære de kraftige skiver, som udgør overgangen mellem et mølletårn og et møllehoved.

Fakta:

Danmarks største udvalg af svejseudstyr
Lemvigh-Müllers svejsecenter har Danmarks største udvalg af svejsemaskiner og udstyr. Afdelingen er forhandler af førende mærker som:

KEMPPI komplet program i svejsemaskiner
THYSSEN tilsatsmaterialer
STEIN rørtråde
SIDERGAS mig-tråd
ORBIMATIC orbital svejsning
KJELLBERG skæremaskiner
AGA svejse-/skæreudstyr

Desuden forhandles et større udvalg af tilbehør i form af udsugning, tråd, sikkerhedsudstyr samt en række standardprodukter inden for automatisering.