Andelshavere kritiserer MD

Andelshaverne i mejerikoncernen MD Foods er dybt bekymrede over situationen i MDI, men de mener ikke, at de udenlandske aktiviteter skal stoppes.

Formanden for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter og repræsentantskabsmedlem i MD Foods, Povl Thomsen, siger: “Jeg føler, at det her er en meget kedelig affære både for MD og for danske landmænd. Derudover har vi gjort os upopulære i den finansielle verden.” Povl Thomsen henviser til Tulip International, som var ude for en lignende nedtur: “De her sager giver landbruget vanskeligheder ved at skaffe kapital, og det er ærgerligt. Der er oplagte projekter i udlandet af anden karakter end MDI’s engelske.

Vi synes for eksempel ikke, det er rimeligt, at danske landmænd skal finansiere priskrig i Tysland og England. Vores problem er, at vi skal eksportere to tredjedele af vores landbrugsprodukter. Landmændene mener, det skal gøres gennem godt købmandskab, mens MDI har forsøgt at dumpe priserne,” siger han.

Goodwill over styr

Povl Thomsen bakkes op af gårdejer Jens Jørgensen Hald, der også sidder i repræsentantskabet.

“Vi har tørret problemerne af på bankerne og investorerne, og endnu en gang bevist, at vi er os selv nærmest. På den måde har vi sat en masse goodwill over styr og skadet mulighederne på langt sigt for alle andelsselskaber.

Fremover vil de eksterne investorer ikke tro på, at et ord er et ord.

De vil forlange garantier for deres investeringer, hvis de skal skyde penge i et af vores selskaber. Det vil begrænse vores ekspansionsmuligheder en del,” fastslår Jens Jørgen Hald i Andelsbladet, medlemsbladet for danske andelsforetagender.

Fortsat tillid

På trods af usikkerhed om MDI’s fremtid, har andelshaverne i MD Foods tillid til den fremlagte rekonstruktionsplan.

“Rekonstruktionsplanen skal stoppe underskuddet, og det regner vi med virker, men hvis det ikke sker, så føler jeg, at vi har fået stukket blår i øjnene af MD Foods ledelse,” siger Povl Thomsen.