Antidepressive piller kan hjælpe

“Der mangler åbenhed omkring psykisk sygdom. Det er stadig tabu, og det betyder, at mange går rundt med en lidelse, som faktisk kan behandles,” siger Karin Franijeur-Strykowski, der er præst på Frederiksberg, København. Hun er selv under behandling med den antidepressive medicin Seroxat.
“Jeg begyndte at få angstanfald, da jeg var 28 år. Min livssituation var kaotisk og jeg havde en dyb eksistentiel krise. Jeg klarede mig 12 år, men var hele tiden belastet af angsten. Jeg fik mand og børn, tog embedseksamen og fik arbejde. Ofte måtte jeg nærmest kravle over til gudstjenesterne,” forklarer hun.
Da Karin Franijeur-Strykowski ikke længere kunne finde ydre omstændigheder, der kunne forklare angstanfaldene, søgte hun hjælp.
Efter flere forsøg kom hun i kontakt med en psykiater, der som den første behandler sagde, at hun kunne få hjælp.
“Jeg havde ikke troet, at jeg kunne behandles ved hjælp af medicin, og derfor var jeg skeptisk. Ideelt set ønsker ingen at tage medicin. På den anden side havde jeg intet at miste, og det var også et spørgsmål, om jeg kunne tillade mig at sige nej. Min familie led jo også under min angst. Det kan sammenlignes med abortdebatten. Ingen bryder sig principielt om abort, men ofte kan det være den rigtige løsning for den enkelte,” siger Karin Franijeur-Strykowski.
Hun indgik et nært samarbejde med psykiateren om at finde det rigtige middel og den rette dosis. Først forsøgte de sig med Fontex, som viste sig at have svære bivirkninger i form af kvalme og psykisk ubehag. Det tog dem næsten et halvt år, at skyde sig ind på, at Seroxat i maksimum dosis var den rette løsning for hende.

Et normalt liv
“Jeg vil ikke kalde den antidepressive medicin “lykkepiller”, for de gør ikke nogen lykkelige. De sætter en i stand til at leve et normalt liv.” “På trods af de problemer, som jeg kan løbe ind i, fordi jeg er præst, mener jeg, at det er min pligt at fortælle, at de der siger, at pillerne ikke virker, tager fejl,” siger hun.
“Der er nogle, der ikke kan forstå, at jeg står frem og fortæller om mine erfaringer. Det er nok dem, som ikke har prøvet at have angstanfald, men det er heller ikke for deres skyld jeg træder frem.
Jeg vil blot i lyset af den debat, der kører i øjeblikket, slå fast at der er nogen, der kan hjælpes,” slutter hun.
Karin Franijeur-Strykowski har været under behandling med Seroxat i tre år.