Blokader en del af hverdagen

Blokader er blevet en del af de strejkendes våben. Flere store konflikter præger arbejdskampen i det jyske. Alt lige fra cigaretter til babypotter bliver stadig blokeret ved Dansk Supermarkeds Centrallager i Århus. På Als måtte politiet i går rydde en bitter blokade.
16 strejkende lagerarbejdere fra SiD holder vagt ved de fire indkørsler til Dansk Supermarked og lammer dermed på fjerde dag vareforsyningerne af alt udover ferskvarer til Bilka, Føtex og Netto.

Fredsaftale
“Det er klart ulovligt,” siger koncernpersonalechef Frans Harbo, “vi har indgået en fredsaftale, der varer de næste tre år, og dermed står vi og chaufførerne uden for konflikten. Desuden har LO-toppen sagt, at de er stolte af, at konflikten ikke rammer dem, som står udenfor, men det er det, den gør her,” siger han.
Blokadevagterne er ikke enige. De har meddelt Frans Harbo, at de ikke vil nægte ansatte adgang, men kun chauffører der er part i konflikten.
Det er ikke rigtigt, mener Frans Harbo: “Selv chauffører, der ikke deltager i konflikten, er blevet stoppet, og de føler sig truet, når de kommer her.” Det får Dansk Supermarked til at overveje at sætte politiet ind mod blokadevagterne.

Kendt bil
En stor lastbil kører søgende rundt om komplekset og havner oppe ved hovedkontoret. Der går ca. to minutter, og chaufføren kører igen. Lidt senere kommer en lastbil uden anhænger. Blokadevagterne kender bilen og ved, at anhængeren står inde på pladsen. Også den kører igen.
“Det er fuldt lovligt, det vi gør, ser det ulovligt ud måske?” spørger Leif Nielsen, der er en af de 16 blokadevagter.
“Hvis det havde været en ulovlig blokade, så havde politiet fjernet os allerede den første dag, men Dansk Supermarked ved godt, at det, vi gør, er lovligt, og det er derfor, vi har fået lov til at blive stående,” siger Leif Nielsen, der nægter, at der er tale om en egentlig blokade: “Vi kan jo ikke stoppe en stor lastbil. Hvis de vil ind, så kan de komme det. Vi snakker bare med dem og håber, at de er fornuftige nok til at blive væk.” En mere bitter strid udkæmpes ved virksomheden SJ Elektronik A/S i Høruphav ved Sønderborg, hvor strejkevagter i tre døgn har forsøgt at forhindre ansatte i at komme på arbejde.
Blokaden blev total i går, da strejkevagter parkerede biler kofanger mod kofanger i en ring uden om virksomheden. Personer, som ville ind på virksomheden, blev derpå afkrævet legitimation.

Ringede til politiet
Til sidst blev det for meget for virksomhedens ledelse. Man kontaktede Sønderborg Politi, som sendte en patruljevogn for at sikre, at tre personer i en bil kunne køre ind på virksomheden.
“Vi lod bilen køre ind på virksonheden, fordi vi ikke ønsker konfrontationer med politiet,” oplyser formanden for Kvindeligt Arbejderforbund i Sønderborg, Joan Bech Jensen, og tilføjer, at man vil lægge en ny strategi, hvis politiet møder op hver gang virksomheden beder om hjælp.
Arbejdsmarkedsforsker Rami Christian Sørensen fra Aarhus Universitet siger: “Hvis der er tale om en fysisk blokade, så er det et overenskomststridigt kampskridt. Det vil sige, at det er ulovligt. I første omgang skal virksomheden bede dem om at flytte sig, eller virksomheden kan oplyse SiD, at nogle af medlemmerne gør noget ulovligt. Hvis det ikke hjælper, så må man jo kontakte politiet. Men hvis de bare står ude ved vejen, så er der ikke noget problem,” mener Rami Christian Sørensen.