Bredbånd i bilen

Bredbånd i bilen er ikke længere fremtidsmusik. Alle teknologierne er parate, og de første nye biler med Internet kører allerede på gaderne. Målet er både at sikre adgang til www, større sikkerhed og bedre biler.

En række teknologiske vidundere venter på at komme ind din bils kabine og motorrum. Fælles for dem er, at de bygger på Internettets fleksibilitet og udbredelse. Derfor er det nemmest at forstå mulighederne i fremtidens bil, hvis man er bekendt med udtryk som download, opdateringer, hotspots osv.

På Innovation Lab i Århus arbejder man med at få forskellige teknologier til at spille sammen. De har identificeret tre væsentlige teknologiske forbedringer, der vil gøre det nemmere at være bilejere i den nærmeste fremtid:

• Bil til bil kommunikation. Med et trådløst netværk i bilen kan bilen kommunikere med andre biler om den lokale trafiksituation, vejr osv.

• Sted til bil. Med det trådløse netværk kan bilen også opsamle informationer via links lagt i vejen i form af såkaldte tags. Informationerne kan være alt fra afvisninger, oplysninger om seværdigheder, parkering eller ligefrem reklamer.

• Bil til Internet. Med Internet i bilen kan passagerer arbejde og blive underholdt undervejs. Chaufføren kan benytte nettet til smart navigation. Desuden vil bilen være i stand til kommunikere med producenten og hente opdateringer.

”Alle nye biler her flere microchips og mere regnekraft end de første jumbojets, Med netteknologier i bilerne vil der opstå helt nye muligheder,”siger Mads Thimmer, der er medstifter af Innovation Lab i Århus. Grunden til, at vi først nu ser de teknologier, vi kender fra hjemmets pc´ere, på hjul er, at udviklingen af biler er så langsommelig, mener han.
”Køber du en ny bil i dag, så er den designet i 1990´erne og desværre er også teknologien fra sidste århundrede,” siger Mads Thimmer. Han forventer, at bilerne i fremtiden vil få opdateret software lige så ofte, som hardwaren får som skiftet olie.

Innovation Lab har i samarbejde med ålborgensiske virksomhed ComLog, TDC, Cisco og Saab bygget en prototype af en bil med ægte bredbånd. Løsningen bygger på mobilt Internet, som det kendes fra GPRS, men er fem gange så hurtigt. Hastigheden opnås ved at åbne for flere kanaler samtidig.

Bilen kan sammen med vifte af andre teknologier opleves på Konferencen Smart Wheels Konferencen løber af stablen den 18. maj 2004 kl. 9-16 i Turbinehallen i Århus. Se mere på www.innovationlab.dk

Note 1.
Danmark er godt med på alle fronter i udviklingen af de nye teknologier til biler. Traditionelle danske underleverandører til bilbranchen omsætter for ca. 10 mia. kr. årligt og det forventes at udviklingen af de intelligente biler vil skabe i boom for mindre danske teknologivirksomheder.

Note 2.
Links overalt! Tags er små klistermærker der indeholder links til informationer på nettet. Med en PDA eller anden håndholdt enhed forsynet med et særligt plugin kan man opfange tags og dermed en verden af informationer. Tags kan eksempelvis være placeret ved varerne i supermarkedet så man kan se en film om hvordan de er produceret eller man kan ”tagge” bagsiden af en videofilm i videobiksen og se traileren.
Nokia har for nyligt lanceret en tag læser som tilbehør til mobiltelefonen. De forestiller sig, at det i fremtiden er standard-udstyr i mobiltelefoner.