Bredbånd på lokalt initiativ

Højhastigheds Internet på op til 1 gigabit er ikke længere en fjern drøm. I en mindre by i det nordlige Østrig, Ried, er kommunen, skolerne og erhvervslivet og boligforeninger gået sammen om at skabe et billigt netværk, der integrerer telefoni, tv og Internet med svimlende hastighed. Det lykkedes i løbet af få måneder og udgifterne er tjent hjem allerede alene på sparet telefoni.

I en provinsby i det nordlige Østrig, hvor tingene ikke går så hurtigt, er der sket noget. Byens virksomheder, myndigheder og beboere er gået sammen om at skabe et lokalnet. Vel at mærke et ultrahurtigt og meget billigt netværk, med hastigheder vi hidtil kun har drømt om.
”Da vi startede, var den højeste hastighed på Internet i vores by 2 Mbit. På trods af, at det var, hvad folk var vant til, så valgte en lang række erhvervskunder, private og myndigheder at få hastigheder på 100 eller 1000 Mbit, med det samme,” siger Hans Kühberger. Han er direktør i en lille virksomhed, der har taget initiativet til at samle en provinsby i Østrig om et stort projekt: Et bredbåndsnet med fart på til private, virksomheder og offentlige institutioner.
Projektet har vist, at selv små virksomheder og privatpersoner gerne vil betale for meget mere båndbredde, end det som udbydes af teleselskaberne. Et par hurtige beslutninger og lidt research på, hvad der teknisk muligt, ændrede i løbet af få måneder hverdagen for en provinsby.

Vælg selv udbyder fra gang til gang
Det er Cisco der har leveret det forholdsvist enkle hardware udstyr til Ried. Cisco ser nu en stor fremtid i lokaldrevne højhastighedsnetværk, og de arbejder derfor på højtryk med at udvikle løsninger, der kan gøre det nemmere og mere attraktivt at gå sammen i flok for at skabe lokale net. Det er eksempelvis IP-telefoni og en række moduler, der gør det nemt for udbydere af Internet og interaktivt tv at kunne tilbyde deres varer til kunderne.
”Det værste, der kan ske, når man laver nye netværk, er, at der skabes monopol,” siger Michael Bayer, der er Director of Service Provider Marketing hos Cisco, mens han viser en brugergrænseflade, som han håber bliver fremtiden for den almindelige tv- og computerbruger. Skærmbilledet viser en række services, som man kan vælge fra sin computer eller tv-skærm, der er koblet op på et højhastighedsnetværk. Det kan være telefoni, video on demand eller Internet. Fra det første skærmbillede kan man så vælge de ønskede services, men også hvilke udbydere man ønsker til de forskellige services.
Hvis der er tilbud på telefoni en uge hos et selskab, så vælger man det, mens man ser tv gennem et andet og går på nettet gennem et tredje. –På det samme kabel vel at mærke.
”Vi har bygget systemet sådan, at man kan have forskellige udbydere samtidigt til de forskellige services,” lyder det fra Cisco.

PC-potentialet udfoldes
Men det er kun en af mange nye muligheder, som folkene bag lokalnettet i den smukke by, Ried, viser frem.
Alle de virksomheder og offentlige kontorer, der er kommet på kan nu for alvor udnytte hastigheden på deres eksisterende LAN. Den er som regel 10/100 Mbit, og når de ansatte kan benytte den hastighed, ikke blot til og fra sidemandens pc og den lokale server, men til hele byen og servere i hele verden, så åbner der sig nye måder at arbejde sammen på.
”Internettet har hidtil været en flaskehals for mange af virksomhedernes brug af IT, men det der lavet om på nu,” siger Hans Kühberger.
I Ried har det lokale hospital allerede taget disse muligheder i brug. Inden hospitalet kom på lokalnettet havde man sendt røntgenbilleder med posten. Røntgenbilledernes detaljerigdom betyder, at de fylder 7-10 Mb pr. stk. De kan ikke komprimeres for så går det ud over de detaljer som lægerne skal benytte i deres diagnosticering. Disse billeder kunne man sende over Internettet, men det tog op til 15 min. Nu tager det under et halvt sekund. Med den hastighed kan det lade sig gøre at benytte røntgenbilleder fra en central server i Wien i ambulante situationer på lokale hospitaler.

Lokal vilje blev til high-tech
Det mest interessante ved bredbåndet i Ried er at det ikke er bygget af store internationale selskaber eller det gamle nationale teleselskab i Østrig. Bag nettet har stået den lille lokal internetvirksomhed Infotech med kun 25 ansatte og en visionær direktør.
”Alle vil kunne gøre det samme. Amter, kommuner, små og mellemstore virksomheder. Der er helt sikkert mange i lokalområdet som vil være med, men som slet ikke har forestillet sig hvad der rent faktisk er muligt at opnå med relativt få midler,” fortæller Hans Kühberger. I Ried startede man med at koble skolernes eksisterende lokalnet sammen. Dernæst gik man til de andre offentlige institutioner, så erhvervslivet og dernæst boligforeningerne. Den model kan Hans Kühberger varmt anbefale.
”Tager man udrulningen i små trin, så kan alle følge med. Udgifterne bliver ikke voldsomt store, og der er en øjeblikkelig nytteværdi af det nye netværk, som kan drive de nye arbejdet med at få koblet flere på.”

Offentlig og privat samarbejde
For at kunne udvide byens nuværende fiberoptiske netværk, som forbinder regeringens bygninger og skoler, samarbejder Infotech med den lokale offentlige udbyder af energi, vand og gas. Det har betydet, at fiberledningerne er lagt i jorden, mens der alligevel skulle graves i andre sammenhænge.
”Hvis man får en hel by til at gå sammen om sådan et projekt, så kan det gøres utrolig billigt,” siger Hans Kühberger og opfordrer andre provinsbyer til at tage udfordringen op i stedet for at vente på, at det ”brede” bredbånd kommer forbi en dag.
Infotech er nu fuldt beskæftiget med at administrere fiberkablerne og lægge nye til omkringliggende byer. Nogle af de nye kabler rækker til byer op mod 50 km. væk.

Se mere på www.infotech.at og www.cisco.com

Billedtekster:
1. Kablerne lægges ned:
Selve fibernettet i Ried er omkring 15 kilometer langt. De fleste af kabelstykkerne er lagt jorden mens andet anlægsarbejde alligevel skulle udføres.

2. Hans Kühberger
”Der er ingen undskyldninger længere for ikke at have den båndbredde man ønsker sig. Teknologien er der, den er billig og markedet i form af lokalområdet er der. –Og det gælder ”
Hans Kühberger Managing Director, Infotech Ried.

3. Plan over nettet i Ried
Et sirligt net af fiberkabler forbinder byens centrale institutioner med hinanden, borgerne og Internettet. Nye brugere kan koble sig op kablerne, hvis de bor i nærheden.