Canada går med i kampen for hormon-bøffer

Den gryende handelskonflikt om hormonkød har fået en ny medspiller. Canada, der ligesom USA producerer oksekød ved hjælp af hormonindsprøjtninger, vil nu også have adgang til den europæiske marked. Derfor har den canadiske regering offentliggjort en liste over EU-varer, der skal stærkt fortoldes, hvis EU ikke inden de næste tre uger åbner grænserne for hormonkødet.

Udelukket effektivt
“EUs forbud har effektivt lukket EU-markedet for vore produkter, og det er på et tidspunkt, da vor eksportkapacitet er steget betydeligt,” siger Canadas handelsminister, Sergio Marchi, der mener at EUs forbud ikke kan begrundes videnskabeligt.
EU-Kommissionen sagde, at den canadiske trussel uden tvivl vil lægge en dæmper på handelsrelationerne mellem EU og Canada og understregede, at der skulle findes en forhandlingsløsning inden 13. maj.
Den canadiske liste indeholder udelukkende fødevarer herunder alle slags kød, konfekt, chokolade, småkager, marmelade samt gin og vodka.
Canada importerer europæiske fødevarer for 1,6 mia. kr. om året.
EU har tabt både en retssag og en appelsag ved WTO om hormonkødet, som EU stadig uden dokumentation hævder kan have sundhedsmæssige risici.
WTO har sat en endelig deadline for EU til 13. maj. Da skal EU-markedet åbnes. EU-Kommissionen har dog sagt, at handelspolitiken ikke vil blive ændret pr. 13. maj.
EU mener, at der ikke er foretaget tilbundsgående undersøgelser af hormonbehandlet køds virkning på mennesker: “Det vil tage længere tid,” siger EU-Kommissionen.