Dansk udstyr til rummet

Den fynske virksomhed Innovision har specialiseret sig i medicinsk udstyr til bemandede rumfarter. Når den internationale rumstationen ISS om to år bliver befolket, vil et nyt dansk apparat til måling af hjertets pumpeevne være med ombord. Hidtil har måling af hjertets pumpeevne været en vanskelig opgave, idet lægerne måtte indsætte katetre i patientens årer. Det har både været smertefuldt og begrænset patienternes frihed.
Innovation har i stedet udviklet et apparat, der i patientens udåndingsluft måler sammensætningen af gasser og beregner den nøjagtigt hjertefunktion. Patienten kan på den måde ved et par pust i et mundstykke have et udtryk for sin hjertefunktion et nogle sekunder efter.
Instrumentet har vist sig så anvendeligt, at det er blevet solgt i en jordisk udgave til over 35 hospitaler verden over. I øjeblikket arbejdes der på at udvikle en bærbar udgave af apparatet til brug for hjertepatienter i hjemmet. Det kan hjælpe mange tilbage til en normal hverdag på trods af svær sygdom.
På Rummedicinsk Laboratorium ses det som et eksempel på, at rumforskning kan bruges på andre felter.
Innovision har desuden produceret en række af de instrumenter til fysisk træning, som har været ombord på MIR, den amerikanske rumfærge og snart også.