Danske fiskere rammes af EU’s nye garn-regler

Danske fiskere kan se frem til store ekstraudgifter til garn. EU’s fiskeriminstre vedtog i går ved et møde i Bruxelles, at der skal være to forskellige regler for garntyper i Nordsøen. Det betyder, at en dansk fisker skal have to sæt garn med på havet, for at kunne fiske alle steder.
EU-Kommissionen havde ellers anbefalet fiskeriministrene at vedtage, at der kun skal være en lovlig type net i Nordsøen, men det kunne, der ikke findes enighed om.
Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Bent Rulle, siger: “Den danske fødevareminister har åbenbart ikke set, at franskmændene har sneget deres eget forbehold ind.”

Franske fordele
Fra Fødevareministeriet lyder det, at der ikke er nogen ændringer i forhold til tidligere.
Det skyldes, at det franske krav om en anden nettype i vise dele af Nordsøen blev vedtaget på prøve for 1998, og den ordning får blot lov til at køre videre.
Størrelsen på maskerne i fiskenet er af afgørende bestydning for hvilke fisk, der bliver fanget og deres størrelse.
Det er i fiskernes interesse at have et net med forholdsvist store masker. Det betyder, at de små fisk slipper gennem nettet og først bliver fanget, når de er store nok, og prisen på dem er fornuftig.
“Det er uden tvivl i de franske fiskeres interesse, at der skal være to fiskezoner med hver deres regel for maskestørrelse. De fisker næsten kun i den ene sydlige zone, mens vi skal kunne fiske begge steder, fordi de ligger ud for Danmark, og altså med to nettyper,” siger Bent Rulle, der ikke tør gætte på, hvad de ekstra net vil koste de danske fiskere.