Den frygtsomme Fidel Castro

Afhoppet sikkerhedschef fra Fidel Castros private vagtværn afslører, at den cubanske leder frygter at blive tilbageholdt på en udlandsrejse. Fidel Castro vil ikke risikere at havne som Chiles vanærede eksdiktator, Augusto Pinochet, der blev arresteret for syv måneder siden under et uskyldigt besøg i London og siden har siddet i husarrest. Den cubanske leder har også lig i lasten og internationale fjender – og derfor god grund til at føle sig usikker.

Seriøse forholdsregler
Selv om Fidel Castro ifølge international ret som udøvende statschef har en højere retlig status, og derfor ikke under en officiel udlandsrejse kan arresteres og retsforfølges for forbrydelser begået under og efter revolutionen i Cuba, har den 72-årige lider maximo taget seriøse forholdsregler.
Hans sikkerhedsfolk har ordre til for enhver pris at forhindre, at et fremmed lands agenter forsøger at tilbageholde ham. Om nødvendigt med brug af tunge våben.
Oplysningerne om Fidel Castros frygt for udenlandske repressalier og interne sikkerhedsregler kommer fra den 37-årige Lazaro Betancourt Morin. Indtil for to måneder siden var han næstkommenderende i en særlig militær kommandogruppe, hvis formål er at beskytte Fidel Castro.
Morin hoppede af under det latinamerikansk-caribiske topmøde i Den Dominikanske Republik i april, og har siden fået betydelig opmærksomhed i USA.

Alle midler i brug
På et pressemøde i de amerikanske eksilcubaneres hovedkvarter i Miami kunne han fortælle, at Fidel Castros sikkerhedsværn har ordre om at beskytte ham med deres liv imod en arrestation.
“Uanset hvilken type tilbageholdelse, der er tale om, er ordren at forhindre den med alle midler, også tunge våben,” forklarede den afhoppede sikkerhedsvagt og kaptajn i den cubanske hær uden at komme med detaljer.
Lazaro Betancourt Morins gruppes rolle var at bekæmpe angribere og sikre, at en “indre” gruppe af vagtfolk kunne føre Fidel Castro i sikkerhed.
De amerikanske eksilcubanere har siden revolutionen i 1959 gjort hvad de kunne for at vælte den cubanske leder, inklusiv en lang række mordforsøg.
Efter revolutionen blev stikkere henrettet og værdier blev indraget af Fidel Castros regering. Lige siden er modstandere af hans regime blevet forfulgt.