Den lydløse PC

En fuldstændig lydløs computer lyder som noget, der er løgn. Ikke desto mindre er det, hvad den danske virksomhed Intercom lover. Vi har testet den i løbet af et par dage.

Mange virksomheder lover computere, der støjer mindre, og der er næsten ikke grænser for, hvad man kan købe af støjdæmpende mekanismer til sin pc. Problemet er bare, at de ikke fjerner støjkilderne, men forsøger at dæmpe dem. Denne artikel er skrevet på en computer, som ikke har nogen støjkilder.
Virksomheden, der producerer computeren, kalder den for verdens første lydløse computer. Det er næsten rigtigt. Apple har lavet nogle meget lydsvage laptop-computere, men indenfor pc-verdenen er det standard, at der er både kabinet-køler og køler på processoren. Har man et højtydende grafikkort, så er der sikkert også blæser på det, og nu kan man også få køleblæser til sine ramblokke.
Alt det giver en masse støj. Mange vænner sig ganske vist til den, men den er der hele tiden, og det kan give stress.

Intet bevægeligt
Computeren, der hedder CALM, har ingen blæsere eller bevægelige dele.
Det eneste, der giver en mikroskopisk lyd fra sig, er harddisken. Men det er både den mest lydsvage på markedet, og så er den oven i købet hængt op i et specielt gummiophæng, der modvirker resonans (vibrationsstøj).
Første gang, man tænder for den, er det en lidt underlig fornemmelse. Jeg var ikke sikker på, om den overhovedet var tændt. Efter et par sekunder kunne jeg høre min gamle skærm give lyd fra sig, og så kom en næsten uhørlig lyd fra cd-romdrevet. Producenten siger, at det er den eneste lyd bortset fra 1,44 drevet, som man ikke umiddelbart kan fjerne. CD-romdrev giver altid en lille lyd fra sig, når der kommer strøm på systemet, men det er også alt. Producenten oplyser, at maskinen larmer med 16 dB. Det er næsten under det hørbare og svarer nogenlunde til den baggrundsstøj, der er alle steder i bebyggede områder. Medmindre, man sidder i et fuldstændigt lydisoleret rum, er der altså intet at høre.

Væskekøling
CALM kan være lydløs, fordi blæserne er skiftet ud med væskekøling. Princippet er det samme som i en bil. Man leder kold væske hen mod de varme genstande, hvor den bliver varmet op. Varmt vand er lettere end koldt vand, og derfor vil det søge opad. I CALM foregår det sådan, at vandet bliver kølet langs hele den ene væg i kabinettet. Nede i bunden løber det ud i en slange, som afkøler en metalplade, der er sat fast på den 1.gigahertz store CPU, og derefter løber det ned til transformatoren. Nu er det blevet varmt, og slangen lader det stige op til toppen af kabinettet, hvor det kan blive kølet langs væggen endnu en gang.

Indmaden
Der er ikke meget at se inde i kabinettet. Computeren har et bundkort, som indeholder grafik-, lyd- og netkort. Harddisken sidder helt nede i bunden, og det gør transformatoren også. CD-romdrev og floppy er også placeret helt nede i bunden for at have alt, der kan udvikle varme så langt nede som muligt. Fordi varme stiger op, er det mest hensigtsmæssigt at placere disse ting i bunden.
Det betyder også, at kølingen foregår uden brug af strøm. Det eneste, der driver væsken frem, er varmen, så udover at være den mest lydløse, er computeren også en af de mest strømbesparende på markedet.

Både godt og skidt
Man kan sige, at det, der er både fordelen og ulempen ved Intercoms løsning, er, at den leveres færdigbygget efter forskellige standardopbygninger. Det er ikke optimalt, hvis man hører til dem, der konstant har computerkabinettet åbent og skifter grafikkort hver 5. måned. Det samme gælder, hvis man er til overclocking af sin CPU. Det dur ikke med CALM, fordi det udvikler for meget varme. –Men det gælder kun for folk med helt særlige behov eller de rigtigt hardcore spilfreaks.
Vil man på den anden side installere et kort, der har behov for køling, så er der et ekstra væskekølingselement, som man kan placere i stedet for den medfølgende blæser på kortet.
Computeren bliver leveret samlet og er beregnet til at være et stabilt værktøj, som man ikke piller ved udover de almindelige opgraderinger som ekstra harddisk, dvd osv. Til gengæld kan man også regne med, at den virker, idet Intercom giver 3 års onsite garanti. Det betyder, at de kommer med servicevognen, hvis noget går i fisk. Det er oplagt for virksomheder, og Intercom retter da også sin markedsføring mod at levere et stort antal computere til afdelinger i store virksomheder.

PC for seriøse PC-brugere og alergikere
–Men private kan også købe enkelte CALM-computere, hvis de vil have service på første klasse og en computer, der ikke støjer.
”Vores kunder er ikke bare de store virksomheder. Der er mange støvalergikere som ikke kan tåle, at der bliver blæst støv rundt fra blæsere, og der er faktisk mange, som efter en høreskade slet ikke kan tåle støj fra computere. Det gælder også folk, der er ramt af tinitus,” siger direktør i Intercom, Ricky Matthesen, som netop er begyndt at distribuere CALM i Norden. Han regner også med, at professionelle lydfolk vil se et stort potentiale i computeren. I lydstudierne skal der være helt stille, og det betyder, at man som regel har computeren stående i et andet rum, end det man arbejder i som musiker og producer.
”Vi kigger på at lave en særlig udgave af CALM til lydfolk og andre faggrupper, som har brug for en meget høj ydeevne. Den kommer til at understøtte flere processorer på én gang,” udtaler Ricky Matthesen. “Jeg er sikker på, at dette bliver en kæmpe success – for produktet holder, og prissætningen er i orden. Jeg ser meget frem til endelig at få en dansk produceret PC-linie ud på de internationale markeder, så vi kan vise, at Danmark naturligvis også kan gøre sig gældende her,” siger Ricky Matthesen.

Konkurrencedygtige priser
Prisen for CALM afhænger af, hvilken konfiguration man vælger.
modelspecifikationer:

den leverede: 1Ghz Pentium III, 256MB RAM, 20GB HDD, CD-ROM, Lyd, 10/100Mbit Netkort, kr. 7.285,- excl. moms. (9.106,- inkl.)

mindste model: 800Mhz Celeron, 128MB RAM, 20GB HDD, CD-ROM, Lyd, 10/100Mbit Netkort, kr. 6.234,- excl. moms. (7.793,- inkl.)

største standard model: 1.4Ghz Pentium III, 512MB RAM, 40GB HDD, DVD, Lyd, 10/100Mbit Netkort, kr. 10.871,- excl. moms. (13.589,- inkl.)

Dertil kommer muligheder for selv at konfigurere maskinerne med RAM, større harddisk, CD-Brænder, grafikkort og operativsystemer. Desuden tilbydes en højkvalitets monitorserie med samme fordelagtige garanti.
Se mere på www.intercom.dk