Det intelligente hjem

En ny industri er opstået. Den vil koble alt teknisk isenkram på Internettet og sætte nye standarder for forholdet mellem mennesker og maskiner. Den kaldes Home Automated Living eller bare HAL. Teknologien er så billig, at gør-det-selv folket kommer på banen.

Vi kender alle typen, der ikke kan få nok computerudstyr. Ham der skal have det nyeste grafikkort, have koblet stereoanlægget til computeren og et skrue et web-cam op i entreen. Dem er der så mange af, at der opstået en industri, der udvikler samlesæt til intelligente hjem. Teknikken er en sammeblanding af den automatiske car-port-åbner, Internettet og stemmegenkendelse. Industrien, der loves en stor fremtid, kalder sig Home Automated Living eller bare HAL, sjovt nok samme navn som computeren i science-fiction filmen ”Rumrejsen 2001”.

Home automation

Stemmestyret browser

Ved hjælp af stemmen kan man få oplæst oplysninger fra Internettet gennem højttalere i væggene og styre alle funktioner i hjemmet. Man kan spørge computeren direkte om vejret, aktiekurser og stort set alle oplysninger, der kan findes på Internettet, og den svarer tilbage med en stemme, som man selv indstiller.
Talegenkendelses teknologien anvendes også meget aktivt i det nye kontorprogram fra Microsoft OfficeXP. Her kan man tale direkte til tekstbehandling og sende en email kun ved at bede computeren om det med stemme-komandoer.
Disse funktioner bliver interessante, når de kobles på hjemmets tekniske installationer. –Og HAL-producenterne har også sørget for, at det ikke blot er envejskommunikation. En stemme vil hele tiden sørge for at få bekræftet alle komandoer og løbende komme med venlige hilsner eller gode råd, alt efter hvordan man indstiller den. Efterhånden som HAL og brugeren lærer at kende hinanden, vil der kunne føres hele samtaler.

Bill Gates og HAL

Et eksempel er, at man indretter nogle faste indstillinger for sit hjem alt efter hvilket humør, man er i. På vejen hjem i bilen kan man ringe til sit HAL-system og fortælle, at man vil arbejde, lave mad eller slappe af. Vælger man at slappe af, vil HAL dæmpe lyset, sætte afslapningsmusik på. Hvis man hellere vil arbejde, så læser HAL ens seneste e-mails op, printer nyheder ud og kobler op til banken.
Microsoft direktøren, Bill Gates, der har investeret betydelige summer i HAL-virksomheder, har selv bygget et komplet HAL-hjem. Han kan ringe hjem fra arbejdet og fortælle den centrale computer at han eksempelvis vil have badekaret fyldt op til han kommer hjem. Desuden kan sensorer genkende hans personlige venner og byde dem velkommen med musik og hilsner.
HAL-systemerne kan indrettes helt efter brugerens ønsker og de kan gøres mere eller mindre initiativrige. Et eksempel er, at HAL siger: ”Skal vi ikke se en film?”

Prisen i bund

Grunden til, at der sker noget nu, er at priserne på start-sæt til gør det selv-manden er i bund. For under 10.000 kroner kan man få et HAL-system med hard- og software, som kan udvides i det uendelige. Man kan få enheder, der kan genkende personer, og det kan man bruge til at indstille stereoanlægget, så det spiller vedkommendes yndlingsmusik eller HAL kan byde velkommen med kaffe og en venlig hilsen.
Systemerne er meget forskellige, og der er mange at vælge imellem. De består altid af en en cd-rom med software, et PCI-kort til computeren som er en blanding af et lydkort, modem og avanceret tænd/sluk-knap for alle installationer i hjemmet. Dertil kommer nogle simple enheder, som man sætter på de elektriske genstande, man vil kontrollere.
Et eksempel på science-fiction som pakkeløsning er HAL2000. Pakkeløsningen koster ca. 400 dollars og består af software og en række små hardware enheder, man kobler til på el-nettet. Automatedliving har en testside på Internettet, hvor systemet hedder Rosie og taler med en blid men bestemt kvindestemme. Hør eksempler på kommunikation med Rosie på www.automatedliving.com.

Sikkerhed og frihed

I USA, hvor HAL-teknologien udvikles, markedsfører producenterne sig under løfter om sikkerhed, mere frihed og bedre økonomi.
Sikkerheden kommer ind i billedet, fordi HAL kan arbejde sammen med et væld af kameraer, mikrofoner og sikkerhedssystemer. En måde at holde tyve væk, når man ikke er hjemme, er ved at lade lyset i hjemmet tænde og slukke i samme mønster, som det gør, når man er hjemme.
Friheden kommer, fordi informationssøgninger på nettet kan foretages alle steder i huset med stemmen. –Fortæl mig om vejret i morgen. -En opskrift på pizzadej, tænd for fjernsynet og skru ned for varmen. –Eller som producenterne siger:
”Let HAL become an active partner in your busy live.”
Mulighederne er uendelige. Med et komplet HAL-system vil enhver enhed i huset kunne aktiveres alle steder fra. En DVD-afspiller i stuen kan aktiveres fra soveværelsets TV eller fra sommerhuset, hvis Internettet er hurtigt nok.
Det økonomiske argument handler om, at der spares penge, fordi brugerne får mulighed for at optimere varme og elforsyning, desuden vil stand-by installationer kunne kontrolleres.

Tvivl om IT-standarder

Det vigtigste for at HAL-teknologien kan udvikle sig er, at der er fælles standarder. Det er der ikke i øjeblikket, men to-tre standarder kæmper om at bliver forbrugernes foretrukne. Produkter fra en række leverandører skal nemlig kunne tale uproblematisk sammen. Det drejer sig om: Dørlåse, køkkenelektronik, motoriserede enheder til døre og porte, sikkerhedssystemer, infrarød-systemer, bevægelsessensorer, computere, højttalere til indbygning i væggene, tv og telefoner. En af de mest lovende standarder er x-10. Det er en måde at bruge de normale elledninger til både strøm og data-signaler. Det betyder at hvis man har en x-10 enhed koblet på sit centrale strømrelæ, så har man i princippet højhastigheds-datanetværk i alle stikkontakter. En tredjedel af alle nybyggede ejendomme i USA forberedes til x-10 teknologien.

Nye vaner?

Et helt andet problem er, om der overhovedet er et fremtidigt marked for HAL. Et af fortalernes argumenter er, at da fjernbetjeningen til fjernsynet kom frem i halvfjerdserne, blev den set som en overdrevet funktion. Nu er det en frustrerende oplevelse for de fleste at se tv uden, simpelthen fordi vores vaner har ændret sig. Det samme, mener tilhængerne af HAL, vil ske med de inteligente hjem. Spørgsmålet er så, hvad der sker, når systemet går ned, og vi har glemt, hvordan man låser en dør eller skruer op for varmen – eller hvad hackere kan finde på med den nye teknologi. Og lad os håbe at HAL forbliver en ven. I filmen ”Rumrejsen 2001” vender HAL sig mod besætning og nægter at udføre livsvigtige funktioner. Det sidste hovedpersonen, Dave, hører er fra HAL:
”I am sorry, Dave. I don´t think I can do that,” før den afbryder livsvigtige funktioner.

Billedtekster:
Weblink: ”Weblink gør dit hjem til en portal, som man kan få adgang til fra enten Internettet, telefonen eller gennem stemmen hvis man er hjemme. Weblink er blot et af mange spændende produkter, som man gør-det-selv folket kan installere i hjemmet.”

Putyour2: ”Det er kun et spørgsmål om tid før HAL-teknologierne bliver markedsført for alvor i Danmark.”

Links til Home Automated living. Mange af webstederne har demoer af HAL-software.

www.automatedliving.com/
www.homeauto.com/
www.ialarmu.com/automation.htm
www.electronichouse.com/
www.homedirector.com