Dyrere at tage PC-kørekort

Det bliver dyrere at tage PC-kørekort. Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) besluttede i går at skære tilskuddene til PC-kurser ned med 50 pct. Det sker efter kritik af, at Undervisningsministeriet har overskredet budgettet til de såkaldte PC-brugeruddannelser med 150 mio. kr.
En nærmere forklaring fra Undervisningsministeriet vil i dag blive modtaget på landets erhvervsskoler og hos kursusudbydere.
“Det skøn, der lå til grund for vores finanslovsbevilling, har vist sig at være alt for lavt. Derfor laver vi nu denne dramatiske nedsættelse,” siger Margrethe Vestager.
Brugeruddannelserne bliver typisk benyttet af 40-50 årige, der er i arbejde. Ofte er det ansatte i de store banker, der tager et PC-kørekort, som de kan bruge på jobbet. Blandt kunderne findes BG Bank, Unibank og Den Danske Bank.
De konservatives uddannelsespolitiske ordfører, Brian Mikkelsen, mener, at budgetoverskridelsen giver anledning til at spørge, om staten skal tage sig af den slags opgaver.

Hjemmeundervisning
“Jeg mener, at kurserne virker konkurrenceforvridende i forhold til de private kursusudbydere. Og det kan ikke være meningen,” siger Brian Mikkelsen. Undervisningsministeren mener dog, at konkurrenceforvridningen vil blive udrettet med det nye indgreb: “Jeg kan ikke udelukke, at der har været en effekt af de billigere kurser på markedet, men det er ovre nu. Nedsættelsen af tilskuddene vil ske øjeblikkeligt,” lover hun og fortsætter: “Man kan godt rammes af den tanke, at bankerne selv har råd til at efteruddanne deres medarbejdere, men dette er et generelt tilbud til hele befolkningen. Det er ikke alle der er cand. polit og ansat i Den Danske Bank,” siger hun.
Også formanden for Folketingets finansudvalg, Peter Duetoft (CD), stiller spørgsmålstegn ved statens rolle.

Tilskud på 2000 kr.
“Grundlæggende må man sige, at efteruddannelse skal betales af virksomhederne selv. Og så må man også sige, at det er en voldsomt stor budgetoverskridelse,” konstaterer Peter Duetoft, der vil kigge nærmere på sagen i Finansudvalget.
Deltagerne på de omkring 90.000 kurser betaler i dag ca. 350 kr. pr. modul af uddannelsen, mens staten hidtil har ydet et tilskud på 2000 kr. pr. modul. Hovedparten af kurserne foregår fra hjemmet, hvor eleven via skærmen er i kontakt med en lærer. Alle kan optages på kurserne, og der er ingen krav om, at eleven skal gennemføre eller gå til eksamen, før tilskuddet bliver udløst. Også på 160 handelsskoler benyttes kurserne, der består af syv moduler.