Eksperterne vurderer:

Annika Knekt-Ahtinen, Stockholm, nordisk chef for JP Morgan Flemming, verdens næststørste assets management firma:

Valg af investeringsrådgiver
Man skal vælge en etableret rådgiver, som kan dokumentere vedholdende indtjening over længere tid, hvilket vil sige på tre til fem års sigt. Desuden skal man vælge en fundmanager, som kan overskue alternativerne på markedet og har mange strenge at spille på, herunder et godt lokalkendskab via lokale afdelinger i de områder, der investeres i.

Pension
En yngre person, der investerer til sin pension, vil vi anbefale at investere i aktier, eventuelt 50 pct. i en global aktiepulje. Historisk set har aktierne vist sig at outperforme andre investeringsobjekter på langt sigt. Når personen nærmer sig pensionsalderen, vil vi anbefale en mere konservativ investeringsstrategi i retning af obligationer.

Investeringstip
Der er tegn på uro i USA og Kina, men vi tror på, at olieprisen skal ned fra det niveau, vi ser nu. Det vil have en positiv effekt på aktiemarkedet. Derfor vil en investering i en aktieportefølje i Japan eller Europa være mit tip.

Peter Rixen, København, er sektionsleder i Nordeas Investering & Pension:

Valg af investeringsrådgiver
Når man vælger investeringsrådgiver, skal man gå efter en med et bredt overblik. Vi griber det an, således at kunderne først får en generel formuerådgivning og derefter en mere specialiseret investeringsrådgivning.
Der er ikke meget ved at få en halv pct. mere af sine investeringer, hvis eksempelvis ens formuesammensætning er forkert skruet sammen. Derfor ser vi på personens samlede økonomi.

Pension
For en person på 30-40 år er det vigtigste at spare op. Hvis der ikke er en stor opsparing, er investeringen ikke så vigtig i forhold til opsparingen.
Hos Nordea har vi flere løsninger, alt efter hvor stor opsparing det drejer sig om, og hvor meget man selv ønsker at deltage i investeringerne.
Eksempelvis har vi Pension & Liv, hvor opsparingen næsten passer sig selv og depotløsning i banken, hvor investeringsmulighederne er næsten uendelige.

Investeringstip
Vi mener generelt, at aktierne har en realistisk prissætning, mens obligationerne er dyre. Vælger man at investere i obligationer, så anbefaler vi, at en del placeres i udenlandske obligationer. Aktuelt ser vi gode muligheder i Australien, Brasilien og Tyrkiet.

John E. Skajem, Adm. Dir. I Kaupting Norge:

Valg af investeringsrådgiver
Det er vigtigt, at rådgiveren har en kritisk masse af kunder, men der er ofte mere dynamik og fleksibilitet i en mindre organisation. En god investeringsrådgiver skal have relevant erfaring og gode resultater over tid. Desuden er det vigtigt, at rådgiveren er åben omkring sin forvaltningsfilosofi, så kunden har overblik over, hvad der investeres i.

Pension
For en person på 30-40 år vil jeg anbefale følgende portefølje: 30 pct. i et absolutafkastningsprodukt, der både udnytter op- og nedture i markedet, 30 pct. i en aktiefond og resten delt i obligationer, ejendomspapirer og specialfonde.

Investeringstip
Jeg er aktieoptimist. Lav rente og fortsat god økonomisk vækst vil give højere afkast ved aktieinvestering end ved alternativerne. Jeg vil derfor satse på aktier i de kommende år – og særligt nordiske aktier.