Eksporten til USA truet af straftold

USA vil indføre straftold på eksport fra EU på grund af uenighed om banankvoter. Det vil ramme danske eksportvirksomheder.
En lang række danske virksomheder er blevet gidsler i en magtkamp mellem EU og USA. Clinton-regeringen truer EU med en straftold på 100 pct. på flere hundrede varer, hvoraf mange produceres i Danmark. Det drejer sig især om elektronik, møbler og fødevarer.
Alene MD-Foods eksporterer for over 320 mio. kr. ost til USA om året, og det er utænkeligt, at det kan fortsætte med en så høj told, siger informationsmedarbejder Astrid Gade Nielsen fra MD-Foods.
Det er uenighed om fordeling af banankvoter, der har forsuret det politisk klima mellem USA og EU. Clinton-regeringens liste fik i går EU-Kommissionens formand, Jascques Santer, til at sende et brev til Bill Clinton med ordlyden: “Jeg appelerer ingående til dig om at fjerne sanktionstruslen. Det amerikanske udspil er i strid med verdenshandelsorganisationens (WTO) bestemmelser og kan skade vores samarbejde betydeligt. Hvis ikke USA trækker sanktionstruslerne tilbage, så vil vi snarest anlægge sag ved WTO.”

En talsmand i kommissionen sagde efterfølgende, at sanktionerne ville koste EU-landene mere en 10 mia. kr. årligt, og at EU overvejer at indføre lignende sanktioner overfor USA. Sanktionerne træder i kraft 1. februar 1999, hvis ikke EU ændrer banankvotefordelingen i overenstemmelse med USA ønsker. Men Kommissionens klare holdning er, at sagen skal gennem WTO, og at der ikke kan diskuteres under en overhængende sanktionstrussel.

Store kvoter til kolonier
Handelskrisen tog fart, da EU vedtog nye banankvoter i slutningen af oktober, fordi de gamle blev fundet diskriminerende af WTO. Men USA mener ikke, at de nye regler, som træder i kraft ved årskiftet, lever op til WTO’s krav.
Amerikanerne har gjort sig umage for at sætte varer på toldlisten, der stammer fra specielt fra England og Frankrig. Det er nemlig de to lande, der har kæmpet for, at deres gamle kolonier skulle have særligt store kvoter.
Det har de også fået. EU’s nye regler betyder nemlig, at kun 8 pct.
af EU’s bananforsyning må komme fra lande, der ikke er tidligere eller nuværende kolonier til EU-medlemslande. Det rammer DOLE, Chiquita og flere andre amerikanske bananeksportører.
USA frygter, at EU-Kommissionen prøver at trække sagen i langdrag ved at hive den gennem WTO endnu en gang. Det kan i værste fald tage år. Derfor prøver Clinton-regeringen med magt at tvinge EU til forhandlingsbordet. EU-landenes repræsentanter i Bruxelles holdt i går hastemøde om sagen, og de danske myndigheder er i fuld gang med at regne på konsekvenserne for Danmark.