Eldan udvikler genbrugsteknologi i verdensklasse

Eldan Recycling er en af verdens førende leverandører af tunge maskiner til findeling af alt fra gamle dæk, aluminium og kabler til lige frem stål. Virksomhedens produkter bliver benyttet på flere end 800 genbrugsanlæg verden over, og Eldan Recycling vinder markedsandele ved konstant at tænke kreativt og tilføje nye lag af viden og teknologi i maskinerne. Den proces understøttes af Lemvigh-Müller, som gennem flere år har været Eldan Recyclings foretrukne leverandør af spåntagende maskiner til forarbejdning af de bevægelige ståldele i Eldans anlæg.

Eldan

Af: freelancejournalist Hans Henrik Lichtenberg
Industriel genbrug af råvarer som gummi, metaller og plast kræver ofte findeling. Jo finere og renere et produkt genbrugsstationerne kan levere tilbage til industrien, desto nemmere er det at genbruge. Det ved man alt om hos Eldan Recycling. Her bygges nogle af branchens mest hårdføre maskiner, som kan kvadre, smadre, mase og sortere en lang række af de typiske affaldsprodukter. Står man og skal lave et bjerg af gamle bildæk om til et værdifuldt byggemateriale, eller skal man udvinde kobber af gamle ledninger, så er Eldan Recycling den oplagte leverandør af maskinel.

Fleksible maskiner fjerner flaskehalse
De tunge, centrale stålkomponenter i Eldan Recyclings maskiner bliver forarbejdet på nogle højt specialiserede, spåntagende maskiner på størrelse med et mindre dansk sommerhus. De er leveret af Lemvigh-Müller, som også står for en del af servicen på maskinerne.
Den mest avancerede er en Ibarmia ZVH 42, 5-akset, spåntagende bore- og fræsemaskine, som er i stand til at bearbejde store stålelementer, efter de har været en tur i drejebænken. Ibarmia ZVH 42, som er et vigtigt led i produktionen i Fåborg, har op til 60 forskellige værktøjer, som den alt efter programmering selv formår at skifte imellem. Det betyder, at der på et givent element kan drejes gevind, fræses riller, bores huller og meget andet – i én arbejdsgang. ZVH 42 er så fleksibel, at der kan nedsættes en midlertidig væg mellem to arbejdssteder i den samme maskine, så man kan gøre klar til et nyt element, mens der arbejdes på et andet. Det sikrer en høj udnyttelse af maskineriet.

Ibarmia maskine hos Eldan

Stor leverandør giver bredt udvalg
”I øjeblikket har vi overkapacitet på dette område, men inden vi fik Ibarmiaen, var denne type fræsning en flaskehals i vores samlede produktion. Når der kom en hasteopgave, hvor en kunde i udlandet eksempelvis skulle bruge en ny drivaksel, så var vi i nogle tilfælde nødt til at få den produceret hos en ekstern leverandør. Det kostede penge og tog lang tid. Nu har vi mulighed for at agere hurtigere. Hvor det tidligere tog en uge at producere en aksel, så kan vi nu gøre det på en dag,” siger Dan Daniel Andersen, der er arbejdsleder på maskinværkstedet hos Eldan Recycling.
En anden fordel ved at vælge en Ibarmia, leveret af Lemvigh-Müller, har for Eldan Recycling været muligheden for selv at vælge styringspanel. I Eldan Recycling har man gennem mange år arbejdet med Heidenhain styrings- og programmeringsmoduler på de fleste maskiner, og derfor har det været en stor fordel at kunne få Ibarmiaen leveret med netop denne styring.

Hurtig leveringstid adskilte Lemvigh-Müller fra konkurrenterne
”Det er en fordel for os, at Lemvigh-Müller er en så bred leverandør, at vi kan få skræddersyet maskiner efter vores egne ønsker. Hvis vi eksempelvis skulle have Siemens-styring på én maskine og Heidenhain på andre, så ville det kræve ekstra uddannelse af vores medarbejdere. Det behøver vi ikke nu, fordi vores gamle medarbejdere er specialister i Heidenhain,” siger Dan Daniel Andersen, der også valgte Lemvigh-Müller som leverandør, fordi Ibarmiaen kunne leveres stort set med det samme. Normalt er der op til et års ventetid på denne type maskiner, som der kun er en håndfuld af i Danmark – men Lemvigh-Müller havde den på lager.

Et produktionsanlæg – én leverandør
I en anden hal på fabrikken i Fåborg står en heavy duty Geminis CNC drejebænk fra Goratu, som Eldan Recycling bruger til at dreje drivaksler til sine maskiner. Det foregår i stærkt, valset stål, som i mange tilfælde skal have drejet op til 300 mm af. Den proces kræver både præcision og ekstrem råstyrke. Goratu er en af de største producenter af denne type drejebænke, og der kan leveres maskiner, som kan håndtere stålelementer på op til tre meter i diameter. Lemvigh-Müller har lige som med Heidenhain og Ibarmia det danske agentur på Goratu. Det betyder for Eldan Recycling, at der til en meget stor del af produktionsanlægget blot er én leverandør og én kontaktperson, der samtidig kender virksomhedens behov og forhold ned i detaljen.

Genbrugsteknologi

Nært samarbejde bliver til langsigtet rådgivning
Produktchef for de spåntagende maskiner hos Lemvigh-Müller, der er fast kontaktperson for Eldan Recycling, siger:
”Vores opgave hos Eldan er ikke blot at levere maskiner. Vi skal i samarbejde med kunden analysere behovet og forstå, hvor virksomheden ønsker at bevæge sig hen på lang sigt. Ud fra det skal vi levere en samlet løsning, som vi kan stå inde for.”
Samarbejdet mellem Lemvigh-Müller og Eldan Recycling har stået på i flere år, og i dag køber Eldan Recycling – ud over de store specialmaskiner – også stål gennem Lemvigh-Müller.
Eldan Recycling producerer selv alle dele af sine maskiner, herunder el- og tavleskabe, og rådgiver også sine kunder om opsætning samt dimensionering af anlæg. Service foregår via lokale serviceagenter og i høj grad via de netopkoblede tavler, som teknikere har adgang til fra anlægget i Fåborg.

Faktaboks:
Om Eldan Recycling A/S
Eldan Recycling A/S er førende på verdensmarkedet inden for udvikling og produktion af maskineri og metode til genbrug af dæk, kabler, hårde hvidevarer, aluminium, magnesium og mange andre materialer. Der er i øjeblikket over 7.000 maskiner verden over, leveret af Eldan Recycling. På fabrikken i Fåborg er flere end 100 specialister beskæftiget med udvikling, produktion og salg. Eldan Recycling har afdelinger i Tyskland, Australien, USA og Frankrig, og dertil kommer salgsagenter over hele verden. 99 procent af maskinerne, der bliver produceret i Fåborg, sælges til eksport.